Маята се разтваря в чаша хладка вода. След това се поставя в дълбок съд и се замесва тестото, като се добавя 900 гр. брашно. Тестото се остава да престои на топло, за да втаса. След като втаса, в тиган на огъня се загрява по-голямо количество олио.
От тестото се късат парчета и с ръце се разтягат на мекици, след което се пържат една по една (или по 2-3, в зависимост от големината).
След като се изпържат добре от двете страни, се слагат в чиния, за да се отцеди мазнината.
Ето и няколко тайни, с които тестото за мекици ще стане идеално:
1) в тестото за мекици се добавят няколко капки ракия, за да не поема много от олиото: една капачка ракия на един килограм брашно.
2) когато тестото е втасало, поръсете го с половин чаена лъжичка бакпулвер и го омесете добре, след което оформете и изпържете мекиците. Ще бъдат много меки и няма да са мазни.
3) най-важното е тестото да не бъде нито много меко, нито много твърдо.
4) за да не загаря олиото, поставете 3-5 зърна суров боб в олиото.