Името на този Кален сладкиш идва от вида на сместа, преди да се оформи - да, прилича на кал, но това е заради многото шоколад в рецептата. Щом веднъж го оформите и опитате, нещата добиват съвършено различно измерение! Божествено сладък и вкусен, Калният сладкиш може успешно да се конкурира с всяка торта или друг десерт.
Кален сладкиш
Продукти:
- 6 яйца
- 9 лъжици захар
- 9 лъжици брашно (или 8 лъжици + 1 какао)
- 1 бакпулвер
- 1 ванилова захар
И още:
- 150 г шоколад за готвене
- 250 г масло/маргарин
- 200 г череши от компот
- 10 мл ром (или по-малко по желание)
- 3 големи лъжици сладко от череши или кайсии
Глазура:
- 100 г масло/маргарин
- 200 г шоколад за готвене
Приготвяне:
Изпечете блат от посочените продукти (първо разбийте белтъците на сняг и добавете захарта, след това ги смесете с разбитите жълтъци, след което с лъжица добавете брашното с бакпулвера).
Оставете изпечения блат да се охлади, след което го натрошете в голяма купа (когато я направих за първи път, мъжът ми каза: ти нормална ли си, какво правиш, що за торта е това?!) .
Разтопете шоколада и маслото в микровълнова, охладете леко и залейте натрошения блат.
Добавете череши, ром и сладко, след което разбъркайте добре всички съставки – действайте направо с ръце, за да получите компактна смес, като кал.
Поставете фолио върху чиния за сервиране, след което оформете тортата отгоре с ръце, аз я правя под формата на руло. Оставя се една нощ да изстине и стегне хубаво, след което на следващия ден се отвива от фолиото и се залива с шоколадова глазура.
Излизат две рула около 5 см ширина и 25 см дължина.
Можете също да направите малки топки/бомби, ако желаете. Сместа е много вкусна.