Викат му КАЛЕН СЛАДКИШ - не му се смейте на името, ще ви взриви с вкус!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Викат му КАЛЕН СЛАДКИШ - не му се смейте на името, ще ви взриви с вкус!
Викат му КАЛЕН СЛАДКИШ - не му се смейте на името, ще ви взриви с вкус!
9022
Викат му КАЛЕН СЛАДКИШ - не му се смейте на името, ще ви взриви с вкус!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Името на този Кален сладкиш идва от вида на сместа, преди да се оформи - да, прилича на кал, но това е заради многото шоколад в рецептата. Щом веднъж го оформите и опитате, нещата добиват съвършено различно измерение! Божествено сладък и вкусен, Калният сладкиш може успешно да се конкурира с всяка торта или друг десерт.

Ето лесната рецепта, за която не ви трябват никакви сложни мерки и форми:

Кален сладкиш 

Продукти:

  • 6 яйца
  • 9 лъжици захар
  • 9 лъжици брашно (или 8 лъжици + 1 какао)
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилова захар

И още:

  • 150 г шоколад за готвене
  • 250 г масло/маргарин
  • 200 г череши от компот
  • 10 мл ром (или по-малко по желание)
  • 3 големи лъжици сладко от череши или кайсии

Глазура:

  • 100 г масло/маргарин
  • 200 г шоколад за готвене

Приготвяне:

Изпечете блат от посочените продукти (първо разбийте белтъците на сняг и добавете захарта, след това ги смесете с разбитите жълтъци, след което с лъжица добавете брашното с бакпулвера).

Оставете изпечения блат да се охлади, след което го натрошете в голяма купа (когато я направих за първи път, мъжът ми каза: ти нормална ли си, какво правиш, що за торта е това?!) .

кален сладкиш в купа

Разтопете шоколада и маслото в микровълнова, охладете леко и залейте натрошения блат.

Добавете череши, ром и сладко, след което разбъркайте добре всички съставки – действайте направо с ръце, за да получите компактна смес, като кал.

Поставете фолио върху чиния за сервиране, след което оформете тортата отгоре с ръце, аз я правя под формата на руло. Оставя се една нощ да изстине и стегне хубаво, след което на следващия ден се отвива от фолиото и се залива с шоколадова глазура.

кална торта

Излизат две рула около 5 см ширина и 25 см дължина.

Можете също да направите малки топки/бомби, ако желаете. Сместа е много вкусна.

кална торта с глазура

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft