Представяме ви рецепта, с която цялата ви къща ще ухае на канела. Може би вече сте ги опитвали в ИКЕА, където се радват на не по-малка популярност от прочутите шведски кюфтенца.
Канелени кифлички от ИКЕА
Продукти:
Тесто:
- 400 г гладко брашно
- 50 г захар
- 200 мл топло мляко
- 1 пакетче суха мая
- 1 яйце
- 1 яйчен жълтък
- 50 г разтопено масло
- 1 щипка сол
Плънка:
- 150 г кафява захар
- 1 супена лъжица смляна канела
- 50 г масло, стайна температура
Заливка:
- 100 г крема сирене
- 50 г масло, стайна температура
- 50 г пудра захар
- ½ чаена лъжичка ванилов екстракт
Приготвяне:
Замесва се тесто от посочените продукти: Сложете топлото мляко в купа и добавете маята, захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте с бъркалка, докато съставките се комбинират.
Разбъркайте брашното и солта с шпатула или дървена лъжица. Бъркайте, докато тестото започне да се оформя. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете докато стане гладко, около 10 минути.
Оставете го да втаса.
Прехвърлете тестото в добре намаслена купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете да втаса за час или докато удвои обема си.
Върху набрашнен плот разточете тестото на правоъгълник. Важно е да е с "ъгли", за да можете да използвате максимално тестото и кифличките ви от средата да не са по-дебели от тези от края.
За плънката:
Смесете захарта и канелата. Върху тестото се разпределя равномерно омекналото масло (колкото по-топло е, толкова по-лесно ще се намазва), а върху него се поръсва сместа от захар и канела.
Разточете тестото, след което започнете да навивате от по-широката страна и стегнато (без да притискате), за да получите хубава кръгла част. Нарежете рулата с нож или конец на парчета с ширина 3 см.
Прехвърлете канелените рулца в намаслена форма (или такава, застлана с хартия за печене), покрийте с чиста кърпа и оставете на топло място за половин час до 45 минути.
Загрейте фурната на 175 градуса. Печете 20 до 25 минути или докато краищата леко покафенеят. Оставете ги да изстинат, докато приготвяте заливката.
В купа сложете крема сиренето, омекналото масло, захарта и ваниловия екстракт. Разбъркайте до получаване на гладка смес. Намажете канелените кифлички със сместа и сервирайте още топли.
Да ви е сладко!