За канелоните:
500 гр. пресни листа за паста (готови канелони - четириъгълници с размер около 12х15 см.)
2 с.л. зехтин
500 гр. смляно пилешко месо
сол и прясно смлян черен пипер
2 чаши гъби печурки, нарязани
2 дребни главички лук, нарязани
3 скилидки чесън, смлени
1 с.л. сушен риган
1 чаша прясно настърган Пармезан
1 с.л. брашно
1 чаша обезмаслено прясно мляко
щипка индийско орехче
1 връзка лапад (спанак), почистен от дръжките и нарязан
3 чаши сос Бешамел (по рецептата по-долу)
1/2 чаша орехи
За соса Бешамел:
5 с.л. масло
4 с.л. брашно
3 чаши обезмаслено прясно мляко
сол и черен пипер
щипка индийско орехче
Напълнете голяма тенджера с подсолена вода и оставете да заври. Прибавете пастата (като пускате по 2-3 листа едновременно) и разбърквайте често, докато листата омекнат, но не са разварени (около 1-2 минути на лист). Използвайте щипци, за да извадите пастата и сложете листата да съхнат върху тавичка или плато.
В тиган сложете зехтина и загрейте. Прибавете пилешкото и подправете със сол и пипер. Пържете около 3 минути, като разкъсвате каймата на малки парченца с дървена лъжица. Прибавете гъбите, лука, чесъна и ригана, подправете отново със сол и пипер и задушавайте още 5-7 минути, докато зеленчуците омекнат, а пилешкото е сварено. Прибавете 1/2 чаша Пармезан, брашното, млякото и индийското орехче. Опитайте на вкус и подправете, ако е необходимо. Разбъркайте добре, за да се смесят всички продукти и да се поеме брашното от млякото. Добавете лапада и намалете огъня, така че ястието да закъкри. Гответе така 8-10 минути, като бъркате периодично, докато лападът се спаружи, а млякото се поеме от продуктите. Махнете от огъня.
За соса Бешамел: в малък тиган разтопете маслото и при непрекъснато бъркане прибавете брашното, докато стане гладка смес (използвайте тел за разбиване). Постепенно прибавяйте млякото, като бъркате непрекъснато за 2-3 минути, докато се получи гъстичък и гладък сос. Не го оставяйте да заври. Ако сосът стане прекалено гъст, добавяйте по 1 с.л. мляко, докато получите желаната гъстота. Махнете от огъня и подправете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Загрейте фурната на 175 градуса. Пригответе правоъгълна тавичка за печене.
Сипете достатъчно количество от соса в тавичката, така че да покрие дъното. Сложете 1/2 чаша от месната плънка в края на всеки лист тесто. Завийте тестото като пура. Наредете напълнените канелони върху соса в тавичката на един пласт, с шева надолу (ще се получат около 8-9 рула). Нанесете с лъжица останалия Бешамел върху канелоните. Поръсете с останалия Пармезан и с орехите.
Запечете за 20 - 25 минути, докато сосът заври. Поднесете ястието топло.
Забележка: вместо канелони, може да използвате готови палачинки, които да напълните със сместа!