20 канелони (може и палачинки)
1/2 чаша сварен спанак, отцеден добре и нарязан
1/2 чаша нарязана шунка
1 с.л. зехтин
425 гр. сирене Рикота (извара)
1/2 ч.л. босилек
1/2 ч.л. риган
сол и черен пипер
1 1/2 чаши настърган Пармезан
За соса Бешамел:
1/4 чаша масло
1/4 чаша брашно
2 чаши топло прясно мляко
сол и черен пипер
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
Сварете канелоните в голяма тенджера с вряща вода и малко олио, според указанията на опаковката. Отцедете и измийте под студена вода. Оставете настрана. Задушете шунката със зехтин до готовност на шунката. Прехвърлете шунката в купа и охладете 10-тина минути. Прибавете вътре спанака, Рикотата и подправките, овкусете със сол и черен пипер. С малка лъжичка внимателно напълнете канелоните със сместа. Сложете пласт пълнени канелони в леко намазнена тавичка.
За соса Бешамел: разтопете маслото в дълбок тиган на умерен огън. Прибавете брашното и бъркайте непрекъснато с тел за около 2 минути, докато се образува гладка паста. Намалете огъня, добавете млякото и продължете с бъркането още 5 минути, докато сосът се сгъсти. Овкусете с индийското орехче, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре. Излейте соса върху канелоните. Поръсете с пармезан и изпечете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 15-20 минути. Извадете от фурната и оставете канелоните леко да се охладят преди поднасяне.