1 бр. голям патладжан (400 г)
350 г чери домати
1 голяма глава лук
50 мл зехтин
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. сос Винегрет
1 ч.л. захар
2 с.л. нарязан пресен босилек
10 бр. маслини
сол, черен пипер
Патладжанът се нарязва на филии. Посолява се обилно със сол и се оставя за 15-20 минути, да се отдели горчивия сок. Измива се със студена вода и филиите се нарязват на кубчета. Слагат се в тава върху хартия за печене и се поръсват с половината зехтин. Пекат се около 20 минути на 200 C, докато омекнат. Лукът се нарязва на полумесеци. Задушава се в останалия зехтин, докато омекне и придобие цвят. Чери доматите се срязват на две и се добавят към лука, заедно с доматеното пюре и захарта. Задушават се за 5 минути. Добавят се опечените патладжани, маслините и винегрета. Ястието се подправя със сол, черен пипер и пресен босилек. Оставя се да къкри още 5 минути. Сервира се като преястие - в купичка, или върху брускети.