2 малки патладжана (около 500г)
сол и черен пипер
1/2 чаша олио
5 средни глави лук (около 600г)
2 скилидки чесън, пасиран
2 парчета целина, нарязана
185г (1 чаша) зелени маслини без костилки, разрязани на половина
2 х 410г консерви домати
1 чушка
1 с.л. захар
1/2 чаша оцет
2 с.л. каперси
1 с.л. нарязан магданоз
1 с.л. нарязан босилек
Нарежете патладжаните на кубчета по 2 см, сложете в купа, поръсете със сол и оставете 1 час. Измийте под хладка вода и подсушете.
Загрейте олиото в тиган, добавете патладжаните, пържете докато покафенеят, извадете от тигана. Запържете чесъна и лука. Задушете на слаб огън за 10 минути, докато лукът омекне. Добавете целината, маслините, доматите заедно със сока и чушката. Гответе без капак 10 минути, докато омекне целината. Добавете захар, оцет и каперсите. Гответе, докато по-голямата част от течността се изпари. Добавете патладжаните и зелениите, разбъркайте, оставете да се охлади и приберете в хладилника. Поднесете капонатата студена, в комбинация с прясно изпечен хляб.