За блата:
150 грама ронливи карамелени бисквити
1/2 чаена чаша орехови ядки
1/2 чаена чаша кафява захар
3 супени лъжици безсолно краве масло плюс малко за намазване
кленов сироп или бита сметана за поднасяне
За глазурата:
1,5-2 чаени лъжици краве масло (безсолно)
1 супена лъжица кафява захар
1/2 чаена лъжица ванилова захар
За плънката:
600 грама извара
120 грама крема сирене
2 яйца
по 6 супени лъжици течна сметана с 33-35% масленост и с 20% масленост
1 чаена чаша кафява захар
1 супена лъжица картофено нишесте (с връх)
сок от 1/2 лимон
Смесете натрошените бисквити и смлените орехи, добавете захарта, разтопеното и леко охладено масло. Полученото тесто сложете в подмазана кръгла форма с диаметър 22-24 сантиметра, като го притиснете към дъното и стените на съда.
Прокарайте изварата през сито и изсипете в съда на блендер. Добавете крема сиренето, яйцата, високо- и нискомаслената сметана, кафявата захар, картофеното нишесте и налейте сока, изцеден от половин лимон.
Разбийте съставките до еднородност и изсипете крема върху вече стегналия карамелен блат.
Изпечете десерта (при температура на фурната от 200 градуса) за около 25 минути. За това време пълнежът трябва да остане леко течен в средата.
Изчакайте тортата да се охлади до стайна температура (около час и половина), след което поставете в хладилника, за да се изстуди.
Пригответе глазурата.
В малък съд смесете маслото с двата вида захар и налейте две чаени лъжици вода. Варете комбинацията в продължение на 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.
Щом се охлади малко, полейте студената торта с нея.
Поднесете десерта с кленов сироп и/или бита сметана.
Да ви е сладко!