1,2 кг свинско филе
6 средно големи круши
1 лимон
1 лайм
1 портокал
10 мл оцет (ябълков)
130 г пудра захар
масло
олио
сол
черен пипер
Плодовете се измиват добре. Кората на портокала и лимоните се обелва (без бялата част) и се наситнява. Сокът на цитрусите се изстисква и смесва с оцета. В тенджерка или дълбок тиган се смесват захарта, цитрусовите корички и черния пипер. Сместа се загрява при непрекъснато бъркане до образуване на карамел, след което се дръпва от огъня. Внимателно към карамела се налива цитрусовия сок (смесен с оцета) и се връща на котлона. Вари се на бавен огън, докато се получи карамелен сироп. През това време крушите се почистват от семето и се нарязват на осминки (или резени. Подреждат се в намаслена тавичка и се глазират с карамеления сироп. Запичат се във фурната за 30 минути на 200-210°С (предварително загрята), като на няколко пъти се глазират отново със сиропа от тавичката. Свинското се нарязва на филийки, осолява се и се запържва в смес от олио и масло до зачервяване (от всички страни). Щом е готово, филетата се вадят от тигана, овалват се в останалия карамелен сироп и се връщат отново на котлона за 10-тина минути, като се обръщат често, за да не загорят. Готовите филета се поднасят гарнирани с карамелизираните резени круша. По желание може да поръсите с козе сирене (или синьо сирене) - съчетава се отлично с карамела!