Сините сливи (20 бр) се измиват, разполовяват и костилките им се отстраняват. Сушените кайсии (50 г) се накисват за 1 час в студена вода, нарязват се на малки парченца, а ореховите ядки (50 г) се счукват със захар.
Маслото (75 г) се разтопява и в него се изсипва грисът (1 ч.ч.). Разбърква се, докато поеме цялата мазнина. След това се излива прясното мляко (1 л.) и разбъркването продължава, докато грисът набъбне и поеме цялата течност. Добавя се захарта (1 ч.ч.) и бъркането продължава до нейното разтопяване. В образувалата се гъста маса се слагат кайсиите, орехите, ванилията и ромът (1 с.л.). Отново се разбърква добре. Съдът се снема от котлона. Щом сместа се охлади, в нея се чукват яйцата (4 бр) и пак се разбърква добре.
Форма за печене с пръстен се поръсва със захар (6 с.л.) и се слага в гореща фурна, за да се карамелизира захарта. Щом това се случи, веднага с карамела се обливат стените на формата. На дъното й се нареждат половинките сини сливи, обърнати с разреза надолу. Върху тях се изсипва тестото и се заглажда. Пече се в гореща фурна 30 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Щом пудингът се отлепи от стените на формата, се обръща върху плато. Нарязва се на порционни парчета и се поднася с кафе или чай.
Карамелен сладкиш със сини сливи
22 Декември 2011
30875
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари