300 гр. захар за карамела
4-5 средни ябълки
150 гр. сушени смокини
1 пакетче канела
1/4 ч.л. млян карамфил
100 гр. изцеден портокалов сок
3 яйца
5 супени лъжици брашно
250 гр. бутер тесто
1. Ябълките се обелват и почистват от семената, след това се нарязват на 8 до 10 филийки. Сушените смокини също се нарязват на 2-3 парчета.
2. Захарта се разтопява на средна температура на огъня, докато се карамелизира, но внимавайте да не загори. След това се прехвърля в огнеупорен съд, в който ще се пече сладкишът.
3. Върху карамела се подреждат резените ябълка и между всеки две филийки се слагат по две-три нарязани смокини. Накрая се поръсва с канелата и карамфила.
4. Яйцата се разбират, добавят се брашното и сокът от портокал, разбърква се и тази смес се излива върху плодовете.
5. След това бутер тестото се разточва с размера на тавата и се слага върху плодовете. После с вилица се набожда на повечко места и краищата на тестото хубаво се навиват в тавата.
6. Пече се в предварително загрята фурна 25-30 минути на 200 градуса. Щом сладкишът се изпече, веднага се изважда и обръща на чиния за сервиране - така ябълките да бъдат от горната страна.
7. Оставя се да се поохлади и се украсява с разбита сметана по желание.