Карамфилът и розмаринът са изключително силни подправки, но ако ги смесите и направите чай от тях, ще получите мощно лечебно средство , което ще ви помогне при много състояния. Ето как да приготвите този чай:
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 250 мл вода
- 10 карамфилчета
- 1-2 стръка розмарин
Ако нямате пресен розмарин в двора си, винаги можете да си набавите сух розмарин като подправка от големите супермаркети или билкови аптеки. В този случай използвайте две супени лъжици.
ПРОЦЕДУРА:
Сварете водата, след това добавете розмарина и карамфила, намалете котлона до минимум и оставете да поври десет минути. След това прецедете чая и го изпийте на глътки. Ето за какво е полезен този чай:
Карамфилът е изключително мощна билка, която се използва при лечение на различни бактериални инфекции, срещу паразити в тялото. Тази подправка съдържа евгенол, кариофилен и танин, които имат силни антимикробни свойства.
Тези вещества преминават през кръвта, убивайки малки паразити, техните яйца и ларви. Ето защо карамфилът е съществена част от добре известната антипаразитна програма на д-р Кларк. Изплакването на устата с този чай от карамфил и розмарин помага за облекчаване на възпалено гърло.
Японски учени са открили, че както много други подправки, карамфилът съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, което може да причини рак. Последните изследвания показват, че карамфилът е най-добрата антиоксидантна подправка поради високото съдържание на фенолни съединения.
Карамфилът е стимулант, локален антисептик и лек анестетик. В комбинация с розмарина има положителен ефект върху лигавицата на стомаха, отпуска гладката мускулатура, разположена над храносмилателния тракт, действа срещу повръщане и подуване и като цяло насърчава правилното функциониране на храносмилателната система.
В миналото зъболекарите са използвали карамфила като орална упойка. Използвали са го и за дезинфекция на кореновите канали на зъбите. Карамфиловото масло все още е активна съставка в някои води за уста и продукти против лош дъх.
Популярно е да се смята, че разтварянето на 2 цели пъпки карамфил в устата, без да се дъвчат или преглъщат, помага за предотвратяване на алкохолния глад при алкохолиците.
ДОЗИРОВКА:
- 2 пъти дневно по 100-150 мл чай.
Розмаринът отдавна е известен със своите лечебни свойства, така че почти всяко домакинство отглежда храст от тази вечнозелена ароматна билка и се използва не само като подправка в ястия, но и за лечение на много заболявания.
Малко хора знаят за тази комбинация, а само специалисти по билкарство и фитотерапия използват лечебните свойства на този изключително мощен чай.