Какуле или "Cardamom" е подправка , която произхожда от Близкия изток, Северна Африка и Скандинавия. Има три вида кардамон зелен, черен и Мадагаскарски кардамон. Най-добре е да се купи кардамон, когато е още на парчета и в обвивката. Може да се купи и като семена, но и голяма част от неговите качества и вкус се губят.
Кардамон в козметиката. Той се използва в кулинарията,като бобови растения или пък се използват само семената може и млян.
Кардамонът има сладникав вкус. Използва се за приготвяне на къри подправките и за ястия с агнешко и овче месо. В арабските страни се добавя в кафето.
Кардамон има силен, уникален и сладък вкус и е малко ароматен. Предлага се през цялата година и е един от най-скъпите подправки заради теглото, но от друга страна, за да се постигне вкуса са необходими много малки количества.
В някои страни хората дъвчат семената, вместо дъвка, като лекарство за венците и зъбите от инфекции. Тази подправка е добра превенция, но и лекарство за гърло , възпаление на белите дробове , туберкулоза , възпаление на клепачите , както и храносмилателни разстройства. Използва се и като средство срещу камък в бъбреците и жлъчката. Тази подправка се използва в много страни като съставка в традиционната медицина. Традиционна китайска медицина го използва като лекарство за стомашни проблеми, дизентерия, запек и други проблеми при храносмилането.
Той е често срещана съставка в индийската кухня, но и в скандинавските кухня, като се поставя в финландския сладък хляб. В Близкия изток се смесва с кафени зърна при приготвянето на кафе. В Южна Азия зеления кардамон се използва за приготвяне на сладкиши. Използва се и като гарнитура за басмати ориз.
Много хубаво се съчетава с пилешко месо, кафе, къри, патица, леща, грах и ориз.
Кардамон при лечение на болки в гърлото.
половин чаена лъжичка джинджифил, 2-3 скилидки, 2-3 зърна черен пипер, 2-3 зърна кардамон, половин ч.л.
Състав на кардамона :
1. Витамини (а именно: В1, В2, В3) - въпреки факта, че тези витамини имат благотворно влияние върху кожата и косата, те са и за здравото функциониране на нервната система. Само една чаша чай с кардамон позволява облекчаване на стреса и умората.
2. малко количество витамин A, C и никотинова киселина.
3. Цинк - е от съществено значение за здравето на мъжката полова система. Без цинк е невъзможната синтез (инсулин, тестостерон и хормон на растежа), витамин Е и метаболизма и т.н.
Кардамонът съдържа повече цинк от други подправки.
фосфор
магнезий
калций
желязо
Ролята на тези елементи в тялото е трудно да се надценяват.
в народната медицина се използва при лечение на стомашно-чревния тракт, бъбреците, орални заболявания, както и поддържаща терапия в сърцето.
Мастни масла - липиди, включително мастни киселини, без които е невъзможно нормалното функциониране на организма.
Кардамонът е широко използван и се използва в медицината, особено в ориенталски медицина.
1. Проблеми с храносмилателния тракт - кардамонът укрепва стените на стомаха, а също така помага в развитието на стомашен сок. Освен това, кардамон е ефективена срещу гадене.Дъвчете кардамон семена или алкохол чай с кардамон. Кардамонът се използва за отслабване. В комбинация с канела кардамон се превръща в един от най-ефективните естествени средства за отслабване .
2. Проблемите на устата и гърлото - антисептични свойства на кардамонът. Освен това, кардамон широко се използва като чистач за бронхите и белите дробове.