Вкусни картофи по португалски по рецепта от youtube, които букваллно ще се разтопят върху езика ви и излизат доста евтино за приготвяне. Цялото семейство ще хареса това нежно картофено ястие и със сигурност ще го приготвяте повече от веднъж! Всъщност много напомнят на нашенските мекички, само че с по-плътна консистенция и много по-богат вкус! Позволихме си да ги наречем Картофени мекици с шунка и моцарела - насладете им се:
Картофени мекици с шунка и моцарела
Продукти:
800 г картофи
магданоз
2 с.л.
100 г настъргана моцарела
сол и смлян черен пипер на вкус
шунка
100 г сирене по избор
олио за пържене
За панировката:
2 яйца
брашно
галета
Приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на по-малки парчета и ги сварете в тенджера с подсолена вода.
Отцедете картофите и ги оставете да изстинат.
След това ги намачкайте с преса, добавете нарязан магданоз, царевично нишесте, настърган кашкавал, сол, подправете на вкус и разбъркайте.
Сложете сместа в хладилник за 15 минути.
Междувременно пригответе панировката. Разбийте яйцата, изсипете галетата в отделна купа, а в трета - брашното.
От отлежалата картофена смес оформете по-малки питчици, сложете в средата сирене и шунка, покрийте с втори слой картофена маса и оформете кюфтета.
СЪВЕТ: Ако сместа полепва по ръцете ви при оформянето, намажете ги с малко количество олио.
Панирайте всяко "кюфте" в брашно, яйце и галета и изпържете в сгорещено олио до златисто от двете страни.
Готово.
Отцедете излишната мазнина върху хартиени кърпи и може да сервирате.