За около 40 броя
150 гр. картофено пюре
450 гр. хлебни трохи
5 гр. сол
40 гр. кисело мляко
20 гр. захар
250 гр. прясно мляко
30 гр. оризово олио (или зехтин)
1 малко яйце
9 гр. мая
30 гр. копър
200 гр. крема сирене
За поръсване/намазване:
1 яйце
малко прясно мляко
Затоплете леко киселото и прясното мляко в съд на микровълнова фурна. Разтворете вътре захарта и маята. Оставете я да шупне за около 20-тина минути.
В голяма купа пресейте брашното, прибавете солта, картофеното пюре, яйцето и олиото. Накрая изсипете захванатата мая. Омесете, докато се получи тестена топка. Прехвърлете я върху намазнен плот и месете, докато се образува еластично меко тесто. Покрийте с навлажнена кърпа и оставете да втасва около 2 часа.
Притиснете втасалото тесто силно в средата, след което го оставете да почива още 10 минути. Разделете тестото на около 40 топки. Отрежете от крема сиренето кубчета със стена 1 см. и поставете по едно кубче във всяка тестена топка. Прищипете тестото върху сиренето и оформете отново на топка между дланите си. Поставете готовите топки върху покрита с хартия за печене тавичка. Оформете 2 реда от по 20 топчета. Покрийте отново с чиста кърпа и оставете да втасват още 1 час. През това време загрейте фурната на 200 градуса.
Щом милинките втасат, поръсете ги със сусам и едро смлян пипер. Намажете с разбитото с малко прясно мляко яйце. Изпечете за 30 минути или докато при потупване издадат кух звук.
Охладете готовите милинки върху решетка, преди да поднесете.