1/2 кг кори за баница
Плънка:
6-7 картофа
4 глави лук
200 мл олио
на вкус - сол и черен пипер
За намазване:
4 яйца
100 мл олио
200 мл кисело мляко или заквасена сметана
100 мл прясно мляко
1 бакпулвер
Нарежете ситно обелените картофи и лук, и ги сложете да се да задушат в олиото до омекване. Не трябва напълно да се изпържат. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус.
Разбийте яйцата, добавете към тях киселото мляко или сметаната, олиото, прясното мляко, бакпулвера, сол на вкус и леко разбъркайте.
Разделете корите на две равни части - на две места по 8 кори (може и по-малко, зависи от пакета).
Сложете първата кора, намажете я с 3 супени лъжици от яйчената смес, поставете върху нея друга кора, отново намажете с 3 супени лъжици от яйчената смес. Поставете няколко лъжици от плънката с картофи, отново покрийте с кора, намажете я с яйчената смес, покрийте с друга кора, отново намажете и пак сложете от картофената плънка. Редувайте така корите до свършването им. Навийте ги на руло, нарежете го на парчета с ширина от около 3-4 см. и ги подредете в тавичка. Така се процедира и с другата половина от корите.
Сложете баницата да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Мека и сочна, радост за окото и най-вече - за небцето!