Едва ли предполагате, че картофите могат да ни изненадат с нещо - готвили сме ги как ли не: пържени, печени, варени, на пюре, на салата и по още хиляди начини. Но ние открихме рецепта, която издига обикновения картоф на ново вкусово ниво.
Картофено торнадо
Продукти:
3 големи картофа
120 гр.кашкавал
7 стръка зелен лук
2 с.л.заквасена сметана
6 скилидки чесън
сол, черен пипер и други подправки на вкус
Приготвяне:
1. Пригответе съставките.
2. Набодете картофите върху дървено шишче. Препоръчваме предварително да накиснете шишчетата във вода за 20 минути.
3. Нарежете картофите на спирала, както са върху шишчето.
3. Внимателно „разпределете“ картофите по дължината на шишчето, като леко ги разтегляте.
4. Пригответе маринатата. Смесете лука, заквасената сметана, настъргания кашкавал и чесъна. Добавете с, черен пипер и подправки на вкус.
5. Оваляйте картофите хубаво в марината. Удобно е да използвате силиконова четка, за да намажете вътрешността на спиралата.
6. Сложете картофите в тава за печене.
7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След 20 минути обърнете картофите. Времето за печене е общо 50 минути. Ако шишчетата не са предварително накиснати във вода, тогава ще прегорят.
Приятен апетит!