Картофен гратен с чесън и билки

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Вегетариански
Картофен гратен с чесън и билки
Картофен гратен с чесън и билки
admin
Добавена от: admin
18256
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 чаша гъста готварска сметана
1 чаша смес от прясно мляко и сметана (или само сметана)
около 150 гр. меко сирене с подправки и чесън
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. фино нарязан магданоз
2 големи скилидки чесън, фино смлени
1,5 кг. картофи - обелени и нарязани на тънки кръгчета
прясно смлян черен пипер
за украса: пресен лук

Загрейте фурната на 200 градуса. Намаслете тавичка за печене 22х33 см. и я оставете настрана. В средно голям дълбок тиган загрейте сметаната, сместа от мляко и сметана, сиренето и солта на бавен огън, докато сиренето се разтопи и сместа стане гладка, като често разбърквате. Сосът ще се сгъсти леко, като се загрее (дръжте го под око, за да не изкипи). Когато сосът е готов, махнете тигана от огъня и разбъркайте вътре магданоза и чесъна.
Подредете половината картофи в приготвената тавичка. Подправете ги с черен пипер на вкус. Отгоре с черпак разпределете половината от соса. Подредете останалите картофени резенчета, като леко ги застъпвате. Подправете отново с пресен черен пипер и залейте с останалия сос. Изпечете гратена, докато повърхността му се зачерви приятно, а картофите омекнат (опитайте ги с острието на ножа)- около 50-60 минути.
Извадете от фурната, украсете с нарязания пресен лук и поднесете.  

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft