Във времето на великденските пости се стараем да ви представим разнообразни и вкусни рецепти за безмесни ястия. Едно от тях е хем вкусно, хем много евтино, а се приготвя без много усилия.
Манастирски компир на фурна
Продукти:
- 4 големи картофа
- 1 цяла глава чесън
- 1 чаена лъжичка морска сол (кошер сол на люспи или хималайска сол)
- 1 чаена лъжичка черен пипер на прах (за предпочитане прясно смлян)
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 супени лъжици постен маргарин ( или масло, ако не постите)
- 2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте добре магданоза, отцедете го добре, след което го нарежете на възможно най-ситно. Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на продълговати парчета като за пържени картофи или нещо по-едро.
Върху картофите поръсете една чаена лъжичка черен пипер на прах, една чаена лъжичка сол и една супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре, за да се разпределят подправките равномерно върху всички картофи.
Вземете една глава чесън и без да я белите, отрежете кореновата част, така че да се покажат скилидките. Отрежете малко парче алуминиево фолио, сложете малко олио и поръсете малко сол, след което увийте добре цялата глава чесън във фолиото.
Най-добре е тавата да се покрие с хартия за печене, за да не залепнат картофите, но ако имате тава с незалепващо покритие, тогава може и без хартия. Наредете овкусените картофи и ги разпределете на един ред, по повърхността на цялата тава. Добавете опакования чесън.
Печете в предварително загрята фурна за около 25 минути, след което проверете картофите и ги обърнете.
Печете в предварително загрятата фурна за около 25 минути, след което проверете картофите и ги обърнете, след което върнете да се пекат за още 20-25 минути или до приятен загар. Отворете фолиото с изпечения чесън и натиснете, за да освободи скилидките.
Намачкайте ги с лъжица или вилица до получаване на пюре. Загрейте две супени лъжици маргарин на огъня, докато се разтопи, след това добавете пасирания чесън и разбъркайте. Накрая добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте.
Това не отнема много време, минута е достатъчна, за да се комбинират всички вкусове.
Извадете печените картофи в отделна купа за сервиране и още горещи ги залейте със соса от чесън и магданоз.
Насладете се на вкуса, картофите, приготвени по манастирски начин, ще ви струват буквално стотинки!