1/2 средно големи патладжана
сол
черен пипер
1 глава лук
6 скилидки чесън
1 буркан домати
2 с. л. + 100 мл олио
1 с. л. доматено пюре
750 г картофи
босилек
магданоз
100 г сирене Гауда или кашкавал
Патладжаните се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1 см. Посоляват се и се оставят да се изцедят. Лукът се нарязва на фини филийки, а чесънът се счуква. Доматите се надробяват. Лукът и чесънът се задушават в 2 с. л. олио. Прибавят се доматеното пюре и доматите и се овкусяват със сол и черен пипер. Кипват се и се варят около 10 мин. Прибавя се босилекът.
Картофите се нарязват на резенчета по дължина. Патладжаните се измиват и подсушават и на порции леко се запържват от двете страни. Запържват се и картофите. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се оставят върху кухненска хартия. Запържените патладжани и картофи се подреждат в подходяща намаслена тавичка и се заливат със соса. Ястието се поръсва с настърганото сирене или кашкавал и се пече 20-25 мин в загрята на 200 градуса фурна. Поръсва се със зелените подправки - босилек и магданоз.