Има ли нещо по-вкусно от домашните пържени картофи? Често обаче предпочитаме тези в ресторантите за бързо хранене, защото те имат онази хрупкавост, която липсва на домашно изпържените. Е, с този ресторантски трик лесно ще постигнете същия резултат у дома, без при това да давате излишни пари за заведения.
Домашни картофки Макдоналдс
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 л олио
- 50 мл оцет
- 3 л вода
- 150 г кетчуп
- 2 скилидки чесън
- 50 г чили
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре със студена вода, след което се обелват. След това ги нарежете на колелца с дебелина около 7-10 мм, след което нарежете тънки ленти като за пържени картофи. Нарязаните картофи се поставят веднага в студена вода, за да не потъмнеят.
Във водата се добавят 50 мл олио, след което картофите се разтриват добре с ръка, за да се отстрани максимално нишестето. Отцедете ги от мътната вода и ги поставете върху тава, покрита с хартиена кърпа, за да поеме излишната влага от картофите. Покрийте ги с още един слой салфетка отгоре.
След като изсъхнат добре, картофите се поръсват с лъжица царевично нишесте. Разбъркайте ги добре, за да може нишестето на прах да полепне равномерно по картофите. Така приготвените картофи са готови за пържене (или печене, както желаете).
Поставете ги в мрежест фритюрник и ги спуснете в загрято дълбоко олио. Оставете ги да се запържат за няколко минути, докато леко покафенеят, след което ги извадете и ги оставете да се отцедят от мазнината. Прехвърлете ги в покрита с хартиена кърпа купа.
Сос: В дълбока купа сложете 150 мл кетчуп и добавете 50 мл чили сос. Обелете две скилидки чесън, нарежете ги на ситно или настържете, след което ги добавете към кетчупа. Разбъркайте и по желание добавете различни подправки по ваш вкус. И сосът е готов, можете да го сервирате заедно с пържените картофки.