
600 г картофи
500 г зелен фасул
2 глави лук
1 дафинов лист
1 зрънце карамфил
1 супена лъжица олио
1 чаена лъжичка захар
100 мл бял винен оцет
750 мл месен бульон от кубчета
сол
черен пипер
60 г краве масло
200 г бекон (шарена сланина)
Почистваме и нарязваме на парчета картофите. Нарязваме ситно фасула. Едната глава лук нарязваме на кубчета, а втората шпиковаме с дафиновия лист и карамфила. Запържваме в олиото картофите, фасула, нарязания лук и шпикованата глава лук. Поръсваме ги със захарта. Разреждаме с оцета и бульона. Задушаваме 30 мин. Изваждаме шпикованата глава лук. Поръсваме зеленчуците със сол и черен пипер. Разбъркваме ги с кравето масло. Нарязваме сланината на тънки филийки и ги запържваме в тигана без мазнина до получаване на хрупкава коричка. Преди поднасяне на масата поставяме сланината върху зеленчуковата смес.