Всички обичаме картофи, но ни писва понякога да ги ядем по традиционните начини- дали пържени или печени или пък на пюре. В студеният сезон, когато изборът на зеленчуците са много ограничени, печените картофи с шунка и кашкавал ще бъдат най-доброто кулинарно решение за разнообразие за вас
Картофит- акордеон е удобен за приготвяне и изглежда апетитно на всяка маса. Това, което просто трябва да приготвите е: само донбавяте малко кашкавал, масло и билки, гъби, домати и всичко, което може да бъде нарязано на ситно и да се нареже и ви под ръка в хладилника. Любимият сред всички комбинации е тандемът от кашаквалът и шунка, който изглежда много по-ефективен при картофите, отколкото в сандвич примерно.
Съставките
шунка 300 g
картофи 4 бр
кашкавал 150 g
масло 120 g
горчица 1 супена лъжица
чесън на прах 0,5 ч.л.
Черен пипер (смлян) на вкус
сол на вкус
зелен лук на вкус
подготовка
Задайте фурната да загрее на 200 градуса. Измийте картофите, но не обелвайте. Във всяка грудка направете дълбоки разрези на разстояние около един сантиметър един от друг, но не до края.
Сол и черен пипер добавете на картофите и ги печете във фурната за 15 минути. През това време нарежете шунката и кашкавалът на тънки филийки.
Разтопете маслото, смесете го с горчица и чесън на прах (използвайте всякакви подходящи подправки). Сложете картофите върху лист за печене и залейте с пикантно масло. След това печете във фурната, докато картофите са готови (около 15-20 минути). Поръсете ястието с билки и сервирайте!
Поръсете картофите с шунка и пармезан, за да придадете на ястието уникален вкус. Малък трик за тези, които искат да правят разрезите бързо, без да рискуват да повредят картофите: използвайте лъжици или клечки за суши, като ги полагате от двете страни на картофа и едва след това нарязвате. Този трик няма да позволи на ножа да премине, дори ако ръката ви трепери. Яжте вкусно и експериментирайте повече с нас!