Карфиол Сформато

вход през zajenata.bg
Карфиол Сформато
admin
Добавена от: admin
9820
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За сос Бешамел:
1 1/2 чаши пълномаслено мляко
3 с.л. несолено масло
2 с.л. + 3⁄4 ч.л. брашно
фина морска сол
прясно смлян черен пипер
щипка прясно смляно индийско орехче
За карфиола и крема:
1 средно голяма глава карфиол (около 1,25 кг)
2 големи яйца
1 чаша прясно настърган пармезан
1/2 ч.л. фина морска сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
 2 с.л. несолено масло, на стайна температура
1/4 чаша фини хлебни трохи
 

За бешамела: Смесете млякото, маслото и брашното в съд с дебело дъно; възварете сместа, след това намалете котлона и оставете да къкри, като го разбърквате постоянно – първо с тел за разбиване, а после – с дървена лъжица, докато сосът стане много гъст – около 20 минути. Подправете на вкус със сол, пипер и индийско орехче. Отстранете бешамела от котлона, прекарайте през фина цедка и прехвърлете в малка купа. Покрийте повърхността с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.
За карфиола: Почистете всички листа от карфиола, като оставите сърцевината цяла. Нарежете карфиола на четвъртини и ги сложете в голяма тенджера. Добавете вода, така че да го покрие с 2-3 см. Покрийте съда и сварете карфиола на силен огън, докато омекне – около 20 минути; след това отцедете.
Изрежете твърдите дръжки от карфиола, след това вземайте всяка четвъртинка, увивайте я в голяма чиста кърпа (неоцветена) и изстискайте карфиола, като усучете краищата на кърпата над мивката. Готовия карфиол смелете в кухненския робот.

За крема: Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата в голяма купа; добавете бешамела и разбийте, за да се хомогенизират. Добавете карфиола, сиренето, солта и пипера; разбъркайте, докато сместа стане еднородна.

Намаслете форма за печене с 2 с.л. масло и поръсете обилно с хлебните трохи. Изсипете вътре сместа с карфиола. Печете, докато сформатото се втвърди и покафенее леко, около 40 минути. Извадете го от фурната; оставете да се охлади 15-20 минути, след това го извадете от фурната и обърнете върху подходящо плато.
Поднесете със сос Маринара и ситно настърган пармезан!
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft