За сос Бешамел:
1 1/2 чаши пълномаслено мляко
3 с.л. несолено масло
2 с.л. + 3⁄4 ч.л. брашно
фина морска сол
прясно смлян черен пипер
щипка прясно смляно индийско орехче
За карфиола и крема:
1 средно голяма глава карфиол (около 1,25 кг)
2 големи яйца
1 чаша прясно настърган пармезан
1/2 ч.л. фина морска сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 с.л. несолено масло, на стайна температура
1/4 чаша фини хлебни трохи
За бешамела: Смесете млякото, маслото и брашното в съд с дебело дъно; възварете сместа, след това намалете котлона и оставете да къкри, като го разбърквате постоянно – първо с тел за разбиване, а после – с дървена лъжица, докато сосът стане много гъст – около 20 минути. Подправете на вкус със сол, пипер и индийско орехче. Отстранете бешамела от котлона, прекарайте през фина цедка и прехвърлете в малка купа. Покрийте повърхността с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.
За карфиола: Почистете всички листа от карфиола, като оставите сърцевината цяла. Нарежете карфиола на четвъртини и ги сложете в голяма тенджера. Добавете вода, така че да го покрие с 2-3 см. Покрийте съда и сварете карфиола на силен огън, докато омекне – около 20 минути; след това отцедете.
Изрежете твърдите дръжки от карфиола, след това вземайте всяка четвъртинка, увивайте я в голяма чиста кърпа (неоцветена) и изстискайте карфиола, като усучете краищата на кърпата над мивката. Готовия карфиол смелете в кухненския робот.
За крема: Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата в голяма купа; добавете бешамела и разбийте, за да се хомогенизират. Добавете карфиола, сиренето, солта и пипера; разбъркайте, докато сместа стане еднородна.
Намаслете форма за печене с 2 с.л. масло и поръсете обилно с хлебните трохи. Изсипете вътре сместа с карфиола. Печете, докато сформатото се втвърди и покафенее леко, около 40 минути. Извадете го от фурната; оставете да се охлади 15-20 минути, след това го извадете от фурната и обърнете върху подходящо плато.
Поднесете със сос Маринара и ситно настърган пармезан!