Шаранът за Никулден стана златен. Цените са стряскащи, сочи проверка по столичните пазари, предава БТА.
Доволни сме от риболова в Черно море тази година, защото през есента дойдоха много пасажни риби и в момента има много и охладен, и прясно замразен чернокоп (лефер), така че неговата цена ще бъде доста прилична, дори ниска спрямо други години.
При шарана обаче нещата са по-различни – за съжаление, уловът е малко, което ще вдигне цената.
На входа на "Женски пазар" в столицата една от търговските вериги е поставила пред вратите си седмична оферта от 6,99 лева за килограм пресен български шаран. Навлизайки навътре в пазара, цената е 10 лева/кг.
Сред другите предпочитани риби скумрията е на цена 7,30-8,30 лева/кг, паламудът е 12,80 лева/кг, мерлузата - 7,80-8,30 лева/кг, пъстървата се продава за 12,80 лева/кг, рагуто от сьомга е 5 лева/кг, а чернокопът - 9,60 лева/кг.
На друг столичен пазар – "Красно село", шаранът се продава по 14,60 лева за килограм в специализирания магазин до пазара, а рибите са между 1,5 и 3 килограма.
Иначе замразената чистена скумрия се търгува по 10 лева за килограм. Пресен див лаврак се предлага по 39,90 лева/кг.
Риба фагри - прясна, известна и като "царска риба" - по 42 лева/кг., сом (филе) е с цена 29,90, сьомгова пъстърва – по 21,30 лева/кг, но филето от сьомгова пъстърва вече струва 27,90 лева/кг, а филе от треска се купува по 18,20 лева/кг. Котлетите от акула са 18,50 лева за килограм.
Калканът лежи в тавата с лед с етикет 38,00 лева за килограм. Пресният паламуд може да се вземе срещу 16,90 лева за килограм. Може да си отнесете вкъщи и филе от риба тон срещу 59,00 лева за килограм.
На пазара в столичния квартал "Люлин" шаранът е с цена 10,80 лева/кг. На същата цена е и котлет от толстолоб, а сред другите предложения е кефал за 10,50 лева/кг.