Един от любимите десерти от детството ни безспорно е шоколадовото Негърче . Едва ли има човек, който да не е опитвал тази сладка вкусотия и да не е останал предоволен! Днес ще ви припомним рецептата, а вие го пригответе на семейството си още тази вечер.
Сладкиш Негърче
Продукти:
4 яйца
250 гр.кисело мляко
1/2 ч.ч.олио
2 ч.ч.захар
приблизително 400 гр.брашно
2-3 с.л.какао
1 бакпулвер
1 ванилия
Глазура:
1 малко пакетче масло (125 гр.)
1 пак.качествено какао
1 ч.ч.пудра захар
5-6 с.л.прясно мляко (може и вода)
Приготвяне:
Разбийте добре яйцата със захарта (трябва предварително да сте ги извадили на стайна температура). Щом бухнат добре, добавете олиото на тънка струйка, докато го поеме сместа, след това - киселото мляко. Пресейте брашното, смесете го хубаво с какаото, бакпулвера и ванилията, след което добавете при постоянно бъркане (с лопатка или силиконова бъркалка) пресятата смес към тестото.
Изсипете тестото в намаслена тавичка и изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. Изпечения кекс нарежете на ромбове и щом изстине, го залейте с топлата глазура.
За глазурата смесете всички съставки в тенджерка, сложете на водна баня и бъркайте, докато захарта се стопи и сместа стане еднородна.
По желание може да украсите Негърчето с кокос или смлени орехи.
Приятен апетит!