Рецептата за тази фантастична торта без печене дойде сама един ден, когато много ни се ядеше бисквитена торта, но в шкафа не открих нито едно пакетче. За сметка на това имаше няколко опаковки от любимите на децата солени крекери (рибки).
Сега правя тази торта с крекери всеки уикенд, защото просто я обожаваме - хем мекичка, хем хрупкава, хем сладичка, хем съвсем доловимо солена - ако мислите, че солените крекери ще объркат работата, много грешите! Тяхната соленост приятно допълва сладостта на останалите продукти.
Ето и рецептата за вкусната крем торта Разкош :
Крем торта Разкош с крекери
Продукти:
400 г крекери (солени рибки или подобни, но с не много изразен солен вкус)
250 г захар
500-600 г заквасена сметана с 20% масленост
2-3 с.л. желатин
200 мл вода
какао за поръсване
Приготвяне:
Залейте желатина с вода и го оставете настрана да набъбне.
Вземете купа и сложете в нея заквасената сметана.
Добавете захарта и объркайте със силиконова шпатула.
Разтопете набъбналия желатин на водна баня, без да го оставяте да кипне.
Изсипете разтопения желатин в заквасената сметана, след като предварително сте го объркали с няколко супени лъжици от сметаната. Разбъркайте старателно.
Сега добавете крекерите директно към тази маса. Разбъркайте отново и оставете в покой за няколко минути.
Покрийте правоъгълната стъклена форма с фолио, което ще улесни изваждането на тортата.
Сега прехвърлете масата във формата и я заравнете.
Покрийте горната част с прозрачно фолио или найлонов плик и поставете в хладилник за 40-50 минути, така че да стегне хубаво.
Извадете готовата торта от хладилника и отстранете фолиото.
Обърнете с помощта на широка чиния и отстранете и долното фолио.
Поръсете десерта с какао, а защо не и с разтопен шоколад - украсата е по желание!
Да ви е сладко!