Какво по-вкусно в студения януарски ден от парче сладкиш с аромат на горещо кафе? Точно такова изкушение сме ви приготвили днес: кафе-торта на бърза ръка . Няма никаква философия покрай приготвянето му, а резултатът пленява с вкус и аромат.
Кафе-сладкиш на бърза ръка
Продукти:
- 1/2 чаша кисело мляко 2,5% (100 мл)
- 4 ч.л.разтворимо кафе
- 2 яйца
- 1 чаша захар
- 100 гр.масло
- 1 чаша брашно (130 гр.)
- 1 ч.л.сода
- оцет
- 200 мл заквасена сметана + 3-4 с.л.захар
Приготвяне:
Вземете половин чаша кисело мляко от най-обикновеното, с 2,5% масленост, и добавете към него 3 чаени лъжички разтворимо кафе. Разбъркайте.
Важен момент: млякото не трябва да е студено и кафето трябва да се разтвори в него. Разбъркайте и оставете за 20 минути.
Яйцата също трябва да са на стайна температура - разбийте ги до буйна пяна. След това добавете захарта и разбийте в продължение на 3 минути на максимум скорост, за да се разтвори захарта, след което добавете мекото масло.
След това добавете киселото мляко с разтвореното в него кафе смесете всичко. Добавете брашно и разбийте отново до еднородна смес. Бъркайте всичко с миксер или пасатор. След това угасете содата с малко оцет и добавете към тестото с разбъркване.
Прехвърлете тестото в покрита с хартия за печене или намазана с олио форма и изпечете на по-слаба температура за около 50-60 минути (на 160-170 градуса) до готовност, проверете с дървена пръчица.
След като тортата е готова, оставете да изстине, а междувременно пригответе крема.
Вземете 1 чаена лъжичка разтворимо кафе, добавете заквасената сметана, също на стайна температура, и 3-4 супени лъжици захар или пудра захар.
Смесете всичко и оставете да поседи така, за да се разтворят гранулките кафе.
След половин час разрежете тортата на две части.
Намажете всяка част с крем, изчакайте 15 минути, така че първият слой от крема да се абсорбира, и намажете с втори слой.
След това съединете двата блата и намажете цялата торта с останалия крем.
Отгоре поръсете с настърган шоколад, а можете да поръсите и с натрошени ядки или захаросани плодове. Оставете да попие за няколко часа или цяла нощ, и може да поднесете кафееното изкушение.