Това е вкус, който ще ви върне в детството. Миризмата на тази Квасена баница не се забравя. През годините съм виждала много рецепти за подобни солени вкусотии, но този път я направих по същия начин, както я правеше майка ми. Приложих всички нейни трикове и не промених нищо в рецептата.
Мамината квасена баница
Необходими продукти:
- 300 мл вода
- 500 г брашно
- 300 г сирене
- 2 яйца
- 30 г мая
- 50 мл олио
- 1 супена лъжица захар
- ½ супена лъжица сол
- 1 супена лъжица свинска мас/масло
Начин на приготвяне:
В купа се натрошават 30 г мая, добавят се лъжица захар и 300 мл хладка вода. Разбъркайте с 5-6 супени лъжици брашно, за да няма бучки и оставете да се активира за около 10 минути.
Към шупналата мая се добавят 50 мл олио и половин чаена лъжичка сол, след което се разбърква. Постепенно добавете 500 г брашно при непрекъснато бъркане.
Накрая омесете на ръка до получаването на меко гладко тесто. Намаслете го и го оставете да втаса покрито на топло, докато удвои обема си.
Натрошете около 300 г сирене. Добавете едно яйце и един белтък (запазете жълтъка за по-късно, за намазване). Разбъркайте добре.
Намазваме с мазнина тавата или огнеупорния съд, в който ще се пече баницата. Намазнете и дланите си, след което оформете баничките. Прави се кора колкото дланта, слага се лъжица от плънката, след което се затваря на топка.
Готовите "кифлички" се нареждат в намаслена тава. Добавете жълтъка към останалата плънка, разбъркайте и намажете обилно баницата. Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Можете да видите подробности за процедурата във видеото: