Това е уникално вкусна рецепта за баница със заливка , която можете да приготвите за някое от предстоящите тържества или просто за вечеря. Баницата е много сочна, а това се дължи на заливката, с която се напояват корите, преди баницата да се изпече. Наричат я още „ квасена баница “, въпреки че в нея няма мая (квас).
Опитайте и няма да сбъркате с тази рецепта. Баницата се състои от три части: рецепта за тесто, плънка и заливка. За тази рецепта се използва тава за печене с диаметър 34 см. Ще ви трябват следните съставки:
Квасена баница с вкусна заливка
Продукти за тестото:
250-300 гр. брашно
1/2 чаена лъжичка сол
200 мл хладка вода или по-малко за замесване на по-твърдо тесто
За плънката:
3 яйца
300 г сирене
200 г мл заквасена сметана (по-мазна)
3 с.
1/2 ч. л. сол
6 с. л. грис
4 с. л. царевично брашно
Баницата може да се направи и без брашно, само с грис, като в този случай се добавят 10-11 супени лъжици грис.
За заливката:
1 малка чаена лъжичка олио
200 мл неутрална сметана
100 мл прясно мляко
Приготвяне:
От 300 гр. брашно отделете малко (около 50 гр.) и го сложете в по-дълбока купа.
Запазете останалото брашно за по-късно. Към брашното добавете 1/2 чаена лъжичка сол и постепенно долейте малко по-малко от 200 мл хладка вода.
Омесете тестото на ръка, докато спре да лепне, след което го прехвърлете върху набрашнена повърхност и месете още малко, докато тестото стане еластично (около 5-10 минути).
Така приготвеното тесто се връща в купата, където сте го месили, намазва се с малко олио и купата се покрива, за да не изсъхва.
За плънката: Разтопете 3 с. л. масло на котлон и оставете да изстине малко. В друга купа разбийте с бъркалка 3 яйца, посолете, след това добавете 200 г заквасена сметана, след което бързо разбъркайте.
Добавете сиренето (може да е крема сирене или каквото и да е друго сирене, което използвате за баница). Разбъркайте съставките, докато се получи течна смес, без бучки, след което добавете разтопеното масло. Накрая се добавят грисът и брашното.
Плънката трябва да е по-плътна, а както споменава авторката на рецептата, може да се използва и само грис. Когато тестото почине, трябва да го разточите, но ако имате време може да го премесите два-три пъти и да го оставите да почине, за да е по-лесно разточването.
Равна повърхност се набрашнява, след което се поставя тестото и с точилка се разтегля колкото може по-тънко на по-голям кръг. Тестото се намазнява малко, след което се оставя да почине няколко минути. Тестото трябва да е тънко и да се разстила върху цяла голяма маса.
Тестото се нарязва на квадрати, като първо се реже вертикално на ленти с диаметър 25 см или според размера на вашата работна маса, а след това - хоризонтално. Всяка изрязана част (под формата на квадрат) се прегъва на две и върху сгънатата част се поставя по едно топче от плънката, след което се прегъва от всички страни на кубче. Процедира се по същия начин, докато изчерпите цялото тесто.
Кубчетата (които приличат на пакетирани сарми) тесто се нареждат в тава едно до друго и леко се намазняват, след което се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса, за около 20 минути.
За заливката: млякото се смесва с неутралната заквасена сметана на котлон, добавя се малко олио, след което като заври, се сваля от котлона. След изпичане баницата се залива с млечната смес, след което се връща във фурната за 2 минути.
След това я оставете да престои още 10 минути покрита, преди да я поднесете.