1 пакет фини кори за баница (500 гр.)
4 яйца
1 кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
150 мл олио
300 гр. сирене
300 мл газирана вода
сол на вкус
В голяма купа се разбиват яйцата и към тях се прибавя киселото мляко, заедно с угасената в него сода. Прибавят се постепенно олиото, сиренето и газираната вода. Ако сметнете за необходимо, прибавете и малко сол. Всички кори заедно се навиват на руло и се режат на колелца с ширина 1 см. Получените охлювчета се разлистват, за да няма слепени кори, и се пускат в млечно-яйчената смес. Разбърква се добре и със сместа се пълнят догоре предварително намаслени форми за мъфини. Останалата смес се изсипва в продълговата форма за кекс, застлана с хартия за печене. Може цялата смес да се разсипе във форми за мъфини и тогава се получават 20-24 мъфина. Пекат се в предварително загрята на 180-200°С фурна до златиста коричка. След изпичането баничките се оставят да постоят десетина минути във формите и чак тогава се изваждат. Вкусни са както топли, така и студени, поднесени с айрян, боза, сирене, сладко или пестил.
Автор:
Петя Цанкова, Варна