Днешният ни сладкиш се нарича "Кекс-изненада" и затова се приготвя малко по-различно от другите сладкиши от този тип, а шоколадовият сироп се излива във формата преди да се изпече тортата. В резултат получавате вкусен, сочен и мек като дунапрен шоколадов сладкиш , която се топи в устата. Ще го нападнете още топъл от нетърпение, сигурни сме! Запишете тази рецепта и я пригответе, няма да съжалявате. Ето какво ви трябва:
Шоколадов кекс-изненада
Продукти:
1 чаша захар (160 г)
1/2 чаша какао на прах (45 г)
2 супени лъжици несолено масло или маргарин (50 г)
1 чаша вода (200 мл)
ЗА ТЕСТОТО:
3 яйца
1,5 чаши захар (240 г)
3/4 чаша олио (150 мл)
1 чаша какао на прах (90 г)
2 чаши брашно (200 г)
1,5 супени лъжици бакпулвер (21 г)
1 чаша прясно мляко (200 мл)
шоколадови пръчици за украса
Приготвяне:
Сложете една чаша захар, половин чаша какао на прах, две супени лъжици несолено масло и чаша вода в тенджера, след което загрейте на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато заври и всички съставки се съединят. Оставете за минута от момента на завиране, след което оставете настрана да изстине.
ЗА ТЕСТОТО: В по-дълбока купа разбийте яйцата с миксер, докато започнат да се сгъстяват, след което добавете захарта (внезапно или постепенно, както предпочитате) и разбъркайте, докато захарта се разтопи и сместа стане кремообразна.
След това добавете какаото, брашното, смесено с бакпулвера, млякото и маслото, след което продължете да бъркате с миксера (първо на по-бавна скорост, а след това на по-бърза), докато всички съставки се изравнят и се получи хомогенна смес без бучки. Може да добавите бакпулвера преди края на разбиването или заедно с брашното.
Намажете добре формата за кекс (27х8 см) с масло или маргарин, след което изсипете готовата смес. разклатете и почукайте формата, за да се разпредели равномерно и да спукате всички въздушни мехурчета.
Изсипете шоколадовия сироп отгоре, точно в средата на формата, за да се разнесе равномерно. Поставете формата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути. Проверете с клечка за зъби кога е готово.
Обърнете го върху десертна чиния и ще забележите, че дъното е останало малко сочно от заливката. Поръсете с шоколадови пръчици или настърган шоколад и неустоимият шоколадов кекс е готов за сервиране.
Да ви е сладко!