По тази лесна рецепта ще си направите Кекс с вкус на Тирамису за около 20 минути – без печене, лесно и бързо. Разбира се, може да го сервирате в чаша или друга форма, но така поднесен сладкишът е много оригинален. Рецептата е много проста, необходими са ви само сирене маскарпоне и бадемов ликьор, които придават специфичния вкус на този десерт.
Идеята ми дойде след един експеримент, когато реших да приготвя любимото на моето семейство тирамису не в чаши, а в по-интересна форма.
Кекс Кадифе с вкус на тирамису
Необходими продукти:
- 5 жълтъка
- 150 г пудра захар
- 500 г маскарпоне (или домашно крема сирене)
- 30 мл амарето - бадемов ликьор, може и ром (1 кафена чаша)
- 1 пакет бишкоти
- 200 мл силно кафе (еспресо)
- 2 супени лъжици какао
Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват добре със захарта, докато станат на пяна, след което се разбиват на водна баня още няколко минути, докато се сварят и хубаво се сгъстят. Оставете ги да изстинат, след което добавете маскарпонето и разбъркайте добре сместа с тел.
Снимка: YouTube
По желание може да овкусите крема с 1-2 лъжици от сместа за напояване на бишкотите (кафе + амарето).
Потопете бишкотите в смес от кафе и амарето. Започнете да подреждате сладкиша във формата за кекс (предварително може леко да я намаслите): ред бишкоти, после ред крем, ред бишкоти, ред крем...или както вие искате. Ако правите десерта правоъгълна форма, можете първо да наредите формата с бишкоти, отдолу и отстрани, след което да изсипете крема.
Снимка: YouTube
Можете да подредите бишкотите на два пласта или да ги залепите вертикално. Същото важи и ако сервирате в чаши. Ако правите във форма за кекс като мен, покрийте я с прозрачно фолио и я охладете добре преди сервиране. Отгоре поръсете какао на прах.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube