Свикнали сме да свързваме френската кухня със сложни, но изключително сложни ястия. Що се отнася до десертите, доскоро беше така. Вземете за пример профитероли и еклери . Но наскоро нашите редактори се натъкнаха на рецепта за сладкиш, която в никакъв случай не може да се нарече сложна.
Френски кекс "Невидим" се прави от сезонните плодове в момента- ябълки и круши. Как спечели името си? Факт е, че количеството на пълнежа в този десерт надделява над количеството тесто. Освен това, когато се изпече, се превръща в нежен ванилов крем.
Съставките
ябълка 400 g
круша 400 g
кисело мляко 100 g
сода или бакпулвер 1 ч.л.
масло 70 g
Пшенично брашно 150 g
захар 80 g
Яйце 2 бр
Ванилия 20 g
сол 2 щипки
подготовка
Разбийте яйцата с 50 г захар, пакетче ванилия и щипка сол. Към сместа добавете мляко, 30 г масло, 70 г брашно и бакпулвер. Обелете и нарежете плодовете на тънки филийки.
Намажете правоъгълната тава за печене с олио и я покрийте с хартия. Размерът на формата е желателно да е: 10 на 22 см. Потопете плодовите резени в тестото от двете страни.
Сложете резените ябълка и круша във формата на слоеве в произволен ред. Изсипете останалото тесто отгоре. Печете тортата на 180-190 градуса за половин час.
Пригответе и последния горен слой (сладкарски трохи): смесете останалото брашно, мекото масло, захарта, торбичка ванилия и щипка сол. Разточете сместа в трохи и поръсете пая върху нея. Печете още 20 минути.
Невидимата торта е много сочен сладък сладкиш, който препоръчваме да сервирайте с кафе, сладък чай или горещ шоколад, леко охладен. Както можете да видите, рецептата е проста, а съставките са най-често срещаните в момента. Затова побързайте да приготвите този десерт в сезона на ябълките и крушите !