Именно полските домакини приготвят този нежен кекс , а най-вероятно и вие ще го откриете в кулинарния тефтер на някоя баба или леля. Получава се много нежен, пухкав и въздушен сладкиш , който освен това е невероятно вкусен. Приготвянето на кекса е много просто, така че не само полските домакини ще се справят с него. Опитайте този полски кекс и ще разберете защо той е толкова популярен в Полша.
Полски кекс
Продукти:
250 гр.мек маргарин или масло
4 яйца
ванилия на вкус
1 чаша захар
1 чаша брашно
3/4 чаша нишесте
2 ч.л.бакпулвер
Приготвяне:
Изсипете захарта и яйцата в дълбока купа, и разбийте с миксер до пухкава и въздушна смес.
Добавете ванилията, бакпулвера, нишестето и добре размекнатия маргарин.
Изсипете брашното последно и объркайте тестото с лъжица. Трябва да бъде подобно по текстура на гъста заквасена сметана.
Намажете формата за кекс с олио и поръсете с галета. След това изсипете вътре тестото и заравнете.
Включете фурната и загрейте на 180 °. Изпечете кекса за около 45 минути - до суха клечка
Важно! Тестото за този кекс се надига много по време на печене, така че внимателно изберете формата. Ако ви се стори малка, по-добре разделете тестото на две половини.
Извадете готовия кекс от формата, щом изстине, и поднесете поръсен с пудра захар.
Приятен апетит!