Съвсем проста рецепта за запеканка с кайма и картофи , която обаче се получава невероятно вкусна. Подходяща за богата семейна вечеря , когато нямате много време.
Запеканка с кайма и картофи
Продукти:
Мляно говеждо месо - 500 g
Картофи - 1 кг
Яйце - 1 бр.
Прясно мляко - 250 мл
Масло - 100 гр.
Лук - 1 глава
Кашкавал - 50 gСол, черен пипер - на вкус
Приготвяне:
1. Обелете и сварете картофите в подсолена вода. Отцедете водата, добавете 50 г масло и намачкайте.
2. Загрейте млякото и добавете към пюрето. Разбъркайте до гладка смес.
3. Обелете и нарежете лука на ситно. Запържете до златисто кафяво в малко олио.
4. Добавете каймата и пържете до омекване, като непрекъснато разбърквате и разтрошавате бучките. Подправете със сол и прехвърлете в голяма купа.
5. Когато каймата леко се охлади, разбийте яйцето и омесете добре.
6. Намажете форма за печене с масло. Отгоре сложете каймата, а над нея - картофеното пюре.
7. Печете 15 минути, извадете, поръсете с настърган кашкавал и сложете във фурната за още 5 минути.
Приятен апетит!