Кисело зеле готово за 10 ДНИ: С този НАРОДЕН трик втасва в пъти по-бързо (рецепта на Валентина) ВИДЕО

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Кисело зеле готово за 10 ДНИ: С този НАРОДЕН трик втасва в пъти по-бързо (рецепта на Валентина) ВИДЕО
29602
Снимков материал: pixabay.com
Кисело зеле готово за 10 ДНИ: С този НАРОДЕН трик втасва в пъти по-бързо (рецепта на Валентина) ВИДЕО

Не можем да си представим зимата без киселото зеле , което е много вкусна зимнина, която, оказва се, е и изключително полезна за здравето. Читателката ни Валентина сподели своя трик за мариноване на зеле и самата тя казва да не бързаме и да го търсим в супермаркетите, защото все още го няма там. Пригответе си го сами, като използвате малък народен трик .

През повечето време хората избягват да приготвят кисело зеле у дома, защото процесът може да отнеме твърде много време. С рецептата на Валентина процесът отнема само 10 дни и след това ферментиралото зеле ще е готово за приготвяне на сарми или други гозби, както и за похапване под формата на салата.

За мариноване обикновено се избира бяло зеле, а количеството зависи от вас. След това ще ви трябва йодирана или каменна сол, гореща вода и по-голям съд (бидон). Останалото можете да прочетете подробно в описаната по-долу процедура.

Най-важното е в началото да изберете здрави глави бяло зеле. Можете да поставите две или три зелки, каквото количество ви трябва. За да постигнете бързо мариноване на зелето , т.е.

да ускорите процеса на ферментация , ще ви трябва един "кочан" царевица.

кочан царевица

Нишестето, което всъщност се съдържа в царевицата, се разгражда до прости захари, които насърчават процеса на ферментация. За начало отстранете сухите/външните листа от зелето с нож, след което отстранете твърдата централна част от зелката. Така приготвените зелки се поставят под течаща вода, за да се измият.

зелки за мариноване

След това вземете обикновена голяма торба за боклук и чист кош или малко бидонче, за да съхранявате зелето. 

найлонов чувал

празен чувал за боклук

Съдът се пъха в друга голяма торба за боклук, след това се взема първата торба и в нея се слага глава зеле.

Във вдлъбнатината, която сте направили първоначално, добавете сол, докато се напълни вътрешността. По същия начин се приготвят и останалите глави зеле, които се слагат в същия плик (ако има място, ако няма - в друг плик).

зелка със сол

Разполовете кочана с царевица и го сложете в плика със зелето. Така приготвените зелки се прехвърлят заедно с плика в бидончето, като частта, в която сте поставили солта, трябва да сочи нагоре. Третата глава зеле се приготвя по същия начин и се слага отгоре, върху първите две зелки.

зелка в плик

зелки в плик

Вземете хладка вода (не вряла), в която трябва да сложите малко сол и залейте отстрани зелките. Може да сложите чиния върху зелето, за да не изплува на повърхността и отново да го залеете с вода. Всяка найлонова торба се завързва хубаво в горната част и се стяга.

чиния в плик

Торбата/чувалът трябва да плува във водата, след което се завързва хубаво и торбата, с която е "облицован" бидонът.

чували боклук

За 7-10 дни зелето ще ферментира, ако го поставите на светло/топло място. 

Ето и подробно видео с цялата процедура:

Design & Development: TaraSoft