Кисело мляко издържа 7 месеца!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Кисело мляко издържа 7 месеца!
7095
Снимков материал: pixabay.com
Кисело мляко издържа 7 месеца!

Дотук с мита за истинското кисело мляко , както гласи почти всяка реклама на този продукт. Експеримент на „Всеки ден" показа шокиращи резултати.

Кофичка с любимата на българите заквасена храна издържа цели 7 месеца в хладилник. Въпреки че по указание на капачката млякото би трябвало да е развалено още на 13 март, на 22 септември то е напълно годно за консумация, поне по външни показатели.

Репортер на изданието направи опит с продукта, като го остави на студено от началото на март. При отварянето на кофичката в средата на септември, 7 месеца след изтичането на указания на капачката срок на годност, тя дори не се беше надула.

При ферментацията на суроватката с уж полезни бактерии, тя обикновено шупва и образуваният газ избутва капачката нагоре. В този случай тя изглеждаше точно така, сякаш кофичката беше купена в същия ден. Освен това нищо в остарялата консистенция не говореше за развалено мляко. То беше все така гъсто и дори каймакът отгоре беше останал, макар и леко полепнал по стените на кофичката. Мирисът пък е автентичен и дори не се усеща кисела жилка, което доказва, че и вкусът би бил същия, макар експериментът да не включи и тази част.

От години се говори, че истинското кисело мляко е изчезнало от пазара и че сега може да се намери само такова, пълно с консерванти и подобрители, чийто състав упорито се крие от почти всички производители. Малцина сред млекарите признават, че освен краве мляко и закваска с бактерии, влагат и сухо вещество, за да стане продуктът по-гъст, както от едно време.

Според експерти по храненето, киселото мляко на „Всеки ден" вероятно е на повече от 7 месеца, тъй като при масовите марки кисело мляко срокът на годност е около 1 месец от датата на производство. „Не е възможно дори за повече от 1 седмица да се запазят каквито и да е полезни бактерии", категорични са те. 
Повечето производители пък залагат в рекламите на стоката си, че именно бацилите могат да регулират стомашно-чревната система. Е, най-добре е човек сам си закваси прясно мляко с подходящите съставки. То обаче издържа едва 2-3 дни, след което се вкисва и не е възможно дори да се помирише. Тестваното от „Всеки ден" мляко обаче запази чисто белия си цвят - процес, невъзможен при ферментирал продукт. Обикновено след изтичането на срока на годност то или мухлясва, или добива жълтеникав оттенък.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft