Дотук с мита за истинското кисело мляко , както гласи почти всяка реклама на този продукт. Експеримент на „Всеки ден" показа шокиращи резултати.
Репортер на изданието направи опит с продукта, като го остави на студено от началото на март. При отварянето на кофичката в средата на септември, 7 месеца след изтичането на указания на капачката срок на годност, тя дори не се беше надула.
При ферментацията на суроватката с уж полезни бактерии, тя обикновено шупва и образуваният газ избутва капачката нагоре. В този случай тя изглеждаше точно така, сякаш кофичката беше купена в същия ден. Освен това нищо в остарялата консистенция не говореше за развалено мляко. То беше все така гъсто и дори каймакът отгоре беше останал, макар и леко полепнал по стените на кофичката. Мирисът пък е автентичен и дори не се усеща кисела жилка, което доказва, че и вкусът би бил същия, макар експериментът да не включи и тази част.
От години се говори, че истинското кисело мляко е изчезнало от пазара и че сега може да се намери само такова, пълно с консерванти и подобрители, чийто състав упорито се крие от почти всички производители. Малцина сред млекарите признават, че освен краве мляко и закваска с бактерии, влагат и сухо вещество, за да стане продуктът по-гъст, както от едно време.
Според експерти по храненето, киселото мляко на „Всеки ден" вероятно е на повече от 7 месеца, тъй като при масовите марки кисело мляко срокът на годност е около 1 месец от датата на производство. „Не е възможно дори за повече от 1 седмица да се запазят каквито и да е полезни бактерии", категорични са те.
Повечето производители пък залагат в рекламите на стоката си, че именно бацилите могат да регулират стомашно-чревната система. Е, най-добре е човек сам си закваси прясно мляко с подходящите съставки. То обаче издържа едва 2-3 дни, след което се вкисва и не е възможно дори да се помирише. Тестваното от „Всеки ден" мляко обаче запази чисто белия си цвят - процес, невъзможен при ферментирал продукт. Обикновено след изтичането на срока на годност то или мухлясва, или добива жълтеникав оттенък.