Кисело мляко и майонеза трябва да се редуват със заквасена сметана-Ето колко са полезни

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Кисело мляко и майонеза трябва да се редуват със заквасена сметана-Ето колко са полезни
12418
Източник: dariknews.bg
Снимков материал: pixabay.com
Кисело мляко и майонеза трябва да се редуват със заквасена сметана-Ето колко са полезни

Любовта на руснаците към заквасената сметана и майонезата няма граници, каза Наталия Денисова, специалист по хранене и служител на Федералния изследователски център по хранене, биотехнологии и безопасност на храните. В интервю за радио „Спутник” тя посочи причината за тази любов и нейните последствия.

Заквасената сметана е традиционен ферментирал млечен продукт в световната кулинарна традиция.

Той се използва широко като дресинг за салати, като сос към месни и рибни ястия и като самостоятелно ястие. Заквасената сметана не е идеална, тя има, разбира се и полезни свойства, заяви Денисова. Според нея основната полза е в пробиотиците, а основната вреда е в наситените мазнини.

"Заквасената сметана е ферментирал млечен продукт. Всички ферментирали млечни продукти са полезни априори поради факта, че съдържат пробиотици, които помагат за храносмилането. Заквасената сметана е източник на протеини и витамини. Но във всяка бъчва мед може да попадне и муха. Диетолозите не препоръчват заквасена сметана заради съдържанието на наситени мазнини, които трябва да бъдат ограничени в ежедневното ни хранене”, обясни диетологът.
Само майонезата може да се конкурира по популярност със заквасената сметана като салатен дресинг, въпреки че това също е спорен продукт.

"Ако вземем състава на майонезата тя се приготвя от растително масло с добавяне на яйчен жълтък, горчица, оцет, сол и други подправки. Имайки предвид изходните продукти, те са много ценни и много здравословни. Недостатъкът на майонезата е във високото съдържание на калории. Салата с майонезен дресинг ни гарантира консумация на много калории, но заедно с тях получаваме витамин Е, полиненаситени мастни киселини и различни полезни витамини, които са в жълтъка “, каза Наталия Денисова.

Според нея основният проблем не е в самите сосове, а в това как и колко често се използват. Ако се ограничите, тогава всичко ще е наред.

"Най-идеално би било редуването. Не се пристрастявайте към вкуса на един от тези два соса. Ако правите салати, един ден можете да ги подправите със заквасена сметана, на следващия ден с майонезен сос, а на третия ден с растително масло с лимонов сок или с кисело мляко с ниско съдържание на мазнини. 1-2 пъти седмично можете да използвате тези сосове без да навредите на здравето си. Основното нещо е да не го правите редовно", заключи диетологът.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft