Дори и да не обичате да печете сладки и бисквитки, тази рецепта е толкова лесна, че ще се влюбите в нея. Кифличките Минутка наистина се правят бързо, а се излапват още по-бързо! Тестото е нежно и се топи в устата, а може да ги напълните с каквато сладост пожелаете - конфитюр, локум, течен шоколад...
Необходими съставки
- 350 гр.брашно;
- 120 гр.масло;
- 100 гр.заквасена сметана;
- 50 гр.захар;
- 1 яйце;
- ½ ч.л.сода;
- 1/4 ч.л.сол;
- конфитюр или локум за пълнежа.
Приготвяне
-
В отделна купа пресейте брашното.
-
Настържете студеното масло на едро ренде.
-
Смесете маслото с брашното и го стрийте на трохи с пръсти.
-
В отделна купа разбийте яйцето.
-
Добавете заквасената сметана към яйцето, заедно със захарта (на вкус, може и да не слагате).
-
Разбийте всичко на хубава пяна.
-
В яйчената смес добавете солта и содата, предварително угасена с оцет.
-
Изсипете течната смес в брашното и замесете тестото: първо с лъжица, след това на ръка.
-
Прехвърлете готовото тесто на масата, поръсете с брашно и продължете да се месите на ръка.
-
Разделете тестото на 2 части и разточете всяка на тънка правоъгълна кора. Дебелината ѝ трябва да бъде 3-4 милиметра.
-
Нарежете на малки квадратчета: с размер около 5 на 5 сантиметра.
-
Поставете лъжичка конфитюр в центъра на всеки квадрат (или парченце локум).
-
Съберете противоположните краища на квадрата един към друг и прищипете.
-
Намажете тавата с олио и прехвърлете заготовките в нея.
-
Печете кифличките 10-15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.