Кифлички-душички - малко съвършенство от меко тесто, ароматно сладко и сочен сироп. Много лесно се правят и излизат около 40 броя от една доза, зависи колко големи ги оформите. Най-хубавото е, че остават мекички с дни, но никога не се задържат повече от ден-два.
Кифлички-душички със сладко
Необходими съставки:
- 2 яйца
- 200 мл олио
- 300 мл прясно мляко
- 1 чаена лъжичка суха мая
- 100 г захар
- Около 700 г брашно
За пълнежа:
конфитюр по желание (например от сливи)
За сиропа:
- 200 г захар
- 300 мл вода
За поръсване:
- 100 г кокос
Приготвяне:
Разтворете чаена лъжичка суха мая и 100 г захар в 300 мл хладко мляко. Оставете да се активира, след което добавете 2 яйца със стайна температура, 200 мл олио и брашно, след което замесете тесто.
Добавете брашното постепенно до получаване на средно меко тесто, което не лепне. Разбъркайте добре и оставете да втаса, докато удвои обема си. След това го разделете на 5 топки.
Снимка: youtube
Всяка част разточете на тънка кръгла кора и нарежете на 8 триъгълника. Върху всеки триъгълник от тестото се слага по една чаена лъжичка сладко и се навива на руло. Направете същото и с останалото тесто.
Оставете кифличките да престоят 15 минути, след което ги изпечете на 200 градуса, докато леко се зачервят.
Снимка: youtube
Междувременно сварете сиропа: В купа се слагат захарта и водата, след което се вари 4-5 минути от завирането.
Докато са горещи изпечените рулца ги оваляйте за кратко в горещия сироп (не трябва да престояват, а само да минат през сиропа от едната и от другата страна), след което ги поръсете или оваляйте в кокос.
Кифличките остават меки няколко дни, така че можете да ги приготвите предварително за празника или почерпка.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!