Разтворете маята в малко топло прясно мляко с малко брашно и я оставете да шупне. След като втаса, отново я разбъркайте и така три пъти. Това е много важно, за да станат кифличките пухкави. Пресейте брашното в затоплен съд, отделно разбийте яйцата, млякото и захарта на гладка и пухкава смес. Добавете настърганата лимонова кора. Оформете в средата на брашното кладенче и изсипете вътре останалите продукти, заедно с шупналата мая. Започнете да месите тестото, като от време на време топите ръцете си в мазнината, докато то я поеме цялата. Тестото трябва да стане меко и гладко. Трябва да месите енергично, но без да биете тестото в масата! Докато месите тестото, го оформяйте на топка, а след това го разтягайте по дължина. И това - многократно. Когато е готово, оставете на топло да втаса. Разточете втасалото тесто на кръг и го нарежете на триъгълници. В широкия им край слагайте по малко от плънката (мармалад, смесен с натрошени орехи), завивайте на кифличкa и редете в намаслена тава. Отново ги оставете да втасат и едва тогава ги намажете с разбито яйце и поръсете с кристална захар. Печете на умерена, предварително загрята фурна, в която сте сложили малък огнеупорен съд с вода. Това се прави, за да не засъхва коричката им при печенето.
Кифлички с мармалад и орехи за делник и празник
21 Май 2015
25349
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Автор:
Валя Иванова, Добрич
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари