За тестото:
715 гр. брашно тип 400
около 50 грама царевично брашно
3 яйца
350 мл прясно мляко
50 гр. масло или маргарин
40 гр. прясна мая
1/2 чаена лъжичка хлебни трохи
2 супени лъжици сол
1 чаена лъжичка захар
За плънката:
около 400 грама сирене
За намазване:
2 яйца (само белтъка с малко олио)
1 чаена лъжичка сол
около 20 грама сусам и малко червен пипер
Сиренето се нарязва на дребни кубчета. В малка част от топлото мляко се разтваря маята. Брашното се пресява в съда за месене. В останалата част от загрятото мляко се разтваря маслото/маргаринът, предварително извадено от хладилника на стайна температура. С маята, млякото, брашното и останалите съставки за тестото се замесва средно меко тесто, което се оставя да втасва около 40 минути.
Тавичката се намазва с масло/маргарин и се поръсва равномерно с малко сол. Когато тестото е втсаало, от него оформяме топки: по 2 за една кифличка (цвете), едната от които трябва да бъде по-голяма другата.
Размерът може да е по желание - в зависимост от това дали искате по-малки или по-големи цветя. От голямата топка разточете кора с дебелина около 3 мм и радиус около 5 пръста. С нож направете разрези от края на кората към центъра на кръга, но не до края (както се вижда от снимките), така че да се получат 6 равни лъча. Поставете малката топка в средата и с помощта на върха на цедка за лимон натиснете в средата на топчето. Върху всеки лъч на цветето сложете парченце от сиренето (а може и през един). След това повдигнете леко всеки лъч и го прикрепете към топката тесто в средата.
С помощта на лопатка прехвърлете кифличките в тавата. Оставете ги да втасат.
Когато втасат, притиснете леко в средата, за да не излезе сиренето, намажете с яйце или белтък, предварително разбито с малко олио. Отгоре поръсете с малко сол и сусам на вкус. Сложете и по малко червен пипер. Печете кифличките на 200 градуса първите десетина минути, а след това намалете фурната на около 170 -180 градуса и печете още около 25 минути, докато получат красив златисто-червен цвят. Когато се изпечени, ги извадете от фурната и ги покрийте с памучна кърпа, за да омекнат.
Резултатът е вкусни, пухкави и хрупкави кифлички.