Кифлички-цветенца печени върху сол: хем пухкави, хем хрупкави

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Кифлички-цветенца печени върху сол: хем пухкави, хем хрупкави
Кифлички-цветенца печени върху сол: хем пухкави, хем хрупкави
admin
Добавена от: admin
11401
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
715 гр. брашно тип 400
около 50 грама царевично брашно
3 яйца
350 мл прясно мляко
50 гр. масло или маргарин
40 гр. прясна мая
1/2 чаена лъжичка хлебни трохи
2 супени лъжици сол
1 чаена лъжичка захар
За плънката:
около 400 грама сирене
За намазване:
2 яйца (само белтъка с малко олио)
1 чаена лъжичка сол
около 20 грама сусам и малко червен пипер

Сиренето се нарязва на дребни кубчета. В малка част от топлото мляко се разтваря маята. Брашното се пресява в съда за месене. В останалата част от загрятото мляко се разтваря маслото/маргаринът, предварително извадено от хладилника на стайна температура. С маята, млякото, брашното и останалите съставки за тестото се замесва средно меко тесто, което се оставя да втасва около 40 минути.

Тавичката се намазва с масло/маргарин и се поръсва равномерно с малко сол. Когато тестото е втсаало, от него оформяме топки: по 2 за една кифличка (цвете), едната от които трябва да бъде по-голяма другата. 
Размерът може да е по желание - в зависимост от това дали искате по-малки или по-големи цветя. От голямата топка разточете кора с дебелина около 3 мм и радиус около 5 пръста. С нож направете разрези от края на кората към центъра на кръга, но не до края (както се вижда от снимките), така че да се получат 6 равни лъча. Поставете малката топка в средата и с помощта на върха на цедка за лимон натиснете в средата на топчето. Върху всеки лъч на цветето сложете парченце от сиренето (а може и през един). След това повдигнете леко всеки лъч и го прикрепете към топката тесто в средата. 

кифлички-цветенца
С помощта на лопатка прехвърлете кифличките в тавата. Оставете ги да втасат.  
Когато втасат, притиснете леко в средата, за да не излезе сиренето, намажете с яйце или белтък, предварително разбито с малко олио. Отгоре поръсете с малко сол и сусам на вкус. Сложете и по малко червен пипер. Печете кифличките на 200 градуса първите десетина минути, а след това намалете фурната на около 170 -180 градуса и печете още около 25 минути, докато получат красив златисто-червен цвят. Когато се изпечени, ги извадете от фурната и ги покрийте с памучна кърпа, за да омекнат. 

кифлички-цветенца 1

Резултатът е вкусни, пухкави и хрупкави кифлички. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft