Интересни и много вкусни пълнени кифлички , които ще са чест гост на трапезата ви, направите ли ги веднъж! Казват, че са толкова вкусни, че докато ги извадите от тавата и се разграбват! Затова ги нарекохме Кифли-невидимки. Втората плънка, която тук е от шунка и кашкавал, можете да промените по ваш вкус. Първата плънка остава същата, както и съставките за приготвяне на тестото.
Кифли-невидимки
Продукти:
За плънка №2:
200 г шунка
200 г кашкавал
За плънка №1:
3 жълтъка
2 супени лъжици брашно
1 кофичка заквасена сметана (180 г)
1 пакет масло или маргарин (250 г)
За тестото:
1 кг брашно
2 чаши кисело мляко (от 180 г)
1/2 чаша олио
1 чаша прясно мляко
1 кубче прясна мая (40 г)
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Маята се разтваря в топло прясно мляко заедно с лъжица захар и малко брашно. Разбъркайте добре, за да няма бучки и оставете на топло място за около 10 минути, докато маята се активира и шупне.
Всички продукти се измерват със същата чаша, като за тази рецепта се използва кофичка кисело мляко от 180 гр.
Когато маята се активира, добавете към нея киселото мляко и олиото, след което постепенно започнете да добавяте брашното, към което сте добавили една чаена лъжичка сол и едно пакетче бакпулвер. Разбъркайте първо с лъжица, а след това на ръка.
Когато получите хубаво, гладко и нелепнещо тесто, покрийте го със стреч фолио и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. След като втаса тестото се разделя на 4 равни части.
През това време направете първата плънка. Оставете маслото на стайна температура да омекне, след което го разбийте с миксер. Започнете да добавяте един по един жълтъците при непрекъснато бъркане, след което добавете заквасената сметана и две супени лъжици брашно.
Трябва да се получи хубава гладка смес. Оформете топка от всяка четвъртинка тесто, след което с помощта на точилка разточете кора под формата на правоъгълник, за да може по-лесно да се навие на руло.
Всяка една от четирите кори се намазва по цялата повърхност с първата плънка, а върху нея се поръсва настъргана шунка и настърган кашкавал. Ако желаете, вместо шунка и кашкавал може да добавите кашкавал или спанак или нещо по ваш вкус.
Внимателно навийте тестото на руло. Нарежете на парчета с дължина 10 см. Повторете процедурата с останалото тесто. Подредете малките рула в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре може да ги намажете с яйце и да ги поръсите със сусам или семена по избор.
Оставете ги да втасат още 15 минути на топло преди да се изпекат, след което ги сложете в добре загрята фурна на 180-200 градуса и ги запечете до приятен загар.