Продукти:
1 шаран (2-3 кг)
1 връзка листа от целина
1 резен от корен на целина (200-300 г)
10 глави лук
1 ч.ч. олио
6 моркова
5 домата
1 ч.ч.
1 връзка магданоз
2 лимона
1 ч.ч. вода
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете хубаво шарана от люспите, хрилете и вътрешностите. След това щателно го измийте със студена вода, оставете да се отцеди и натъркайте със сол. Смесете олио с малко сол и водичка, и сложете вътре нарязания на филийки лук, морковите, нарязани на ивички, и накрая - наситнените домати. Добавете ситно нарязаните орехи, обеления чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбъркайте всичко много добре, след което добавете сол на вкус. С готовата плънка напълнете шарана и зашийте отвора. Отгоре го намажете с олио и сложете в намазнена тава или гювеч. Върху рибата подредете резенчета домат и лимон, залейте с 1 ч.ч. вода и изпечете до зачервяване. Поднасете го с добре охладено бяло вино.
Източник: lakomnik.bg