Класическа паста Примавера

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Основни ястия
Класическа паста Примавера
34722
Снимков материал: pixabay.com
Класическа паста Примавера

 

 

 

 

 

Паста Примавера. Нейното име напомня за 80-те години на миналия век, новата кухня и добре познатите имена клишета.

Счита се, че класическата форма на паста Примавера е била създадена от готвачите на ресторант Le Cirque в Ню Йорк в края на 70-те години. Ястието е богато на зеленчуци и се залива с масло, сметана и много пармезан. Нашата версия на тази рецепта е малко по различна, като леко сме я опростили и сме я нагодили към по-модерните вкусове.

Защо паста Примавера се възроди? Защото, независимо от всички шеги, тя е била и си остава едно истинско добро ястие. Всеки от нас, който се е хранил по скъпите ресторанти в края на 70-те или по абсолютно всички ресторанти през 80-те, със сигурност е пробвал този вид паста поне веднъж в живота си. На времето аз ядях такава паста доста често. Моята майка я е яла в края на 70-те години и толкова много и е харесала, че се е научила да я приготвя вкъщи.

Поради някаква причина, моята майка е приготвяла паста Примавера със фиде, което е по-лекия вариант на спагетите и става за секунди. Фидето има доста мек вкус и същевремено улекотява вкуса на сметаната и сиренето. Но фидето става на топка за минути, така че не го приготвяйте преди соса да е готов и не чакайте да го сервирате прекалено дълго.

Фидето, наричано още и капелини, е лесно достъпно в повечето супермаркети. Дали може да използвате обикновени спагети? Да, разбира се! В крайна сметка в оригиналната рецепта са използвали именно спагети.

 

 

Продукти:

1/4 кг. фиде или спагети

връзка броколи (около 1 чаена чаша)

1 малка тиквичка (нарязана на кубчета)

4 аспержи

1/2 чаша грах (замразен или пресен)

3 смляни скилидки чесън

3 домата за паста, нарязани на кубчета

12 накъсани листа босилек

4 с.л. масло

1/4 пилешки бульон (използвайте заленчуков бульон за вегетарианския вариант)

1/2 чаша сметана за готвене

1/2 чаша настърган пармезан

Сол

 

Начин на приготвяне:

Сложете голяма тенджера с вода на котлона и я оставете да заври. Добавете сол. Водата трябва да стане солена. Напълнете голям съд със студена вода. Сварете броколите за 1 минута. Добавете аспержите и варете още една минута. Добавете граха и варете още 30 секунди. Извадете всички зеленчуци и ги сложете в съда със студената вода. Когато зеленчуците се изстудят ги прецедете с цедка.

Ако желаете можете да сварите пастата в същата вода, в която сте сварили зеленчуците, или пък да сложите нова вода и да ги сварите в нея. Аз използвам водата от зеленчуците.

Сложете маслото в голям тиган на котлон със средна температура и го оставете да се разтопи. Когато маслото се загрее, добавете чесъна и тиквичките и ги пържете около 1 минута. Добавете доматите на кубчета и пържете за още 2 минути, като бъркате постоянно.

Добавете пилешкия или зеленчуковия бульон и увеличете котлона, за да заври. Добавете сметаната и сварените зеленчуци. Разбъркайте добре. Намелете котлона докато пилешко-сметановия бульон започне бавно да се вари, но без да кипи.

Добавете пармезана и разбъркайте добре. Соса трябва да бъде гъст, но не прекалено. Ако е прекалено гъст добавете още малко пилешки бульон, сметана или вода.

Сварете пастата. Ако правите спагети трябва да започнете да ги варите преди да изпържите чесъна и тиквичките. Спагетите се варят от 8 до 12 минути, а фидето се приготвя само 1-2 минути.

След като приготвите пастата веднага я прехвърлете в соса и я разбъркайте добре. Добавете босилека и осолете, ако е необходимо. Сложете няколко зърна черен пипер и сервирайте веднага. Ястието се комбинира перфектно със сухо бяло вино.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft