Миналото лято бях на гости на забележителен човек, който по-рано се прибра да живее в Израел. Чичо Алек беше ужасно щастлив да му ходя на гости, тъй като аз все още се помня малко момиче, което в двора на баба ми се опитва да се научи да кара колело, а той помага.
Чичо бързо започна да слагамасата ... Как аз бях изненадана, когато той започна да слага много многоцветни съдове със смес с кремообразна текстура. Това беше хумус, голям брой различни видове хумус: с мента, тиква, орехи, цвекло, шоколад и, разбира се, класически.
Аз само отворих уста от изненада, когато разбрах, че чичо Алекс беше подготвил сам всичко това разнообразие! Разбира се, аз не можах да устоя и го помолих да сподели рецептата. Връщайки се у дома, аз пробвах сама и сега искам да споделя рецептата за класически хумус от чичо Алек.
СЪСТАВКИ
200 г нахут (леблебия)
2 супени лъжици сусам
1/2 лимон
2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. кориандър
1/4 ч.л. червен пипер
Сол (на вкус)
ПОДГОТОВКА
Накиснете нахут в продължение на няколко часа в студена вода (за предпочитане през нощта).
Варете го в продължение на 1 час.
Смелете нахута с блендер или пропуснете през месомелачка на малки дупки.
Смачкайте чесъна с помощта на преса и след това пригответе сусамова паста, смилайки в блендера сусам и зехтин.
Обединете пюрето от нахут, сусам паста, сол, лимонов сок, чесън и подправки. Съвет: подправки, лимонов сок и сусамово паста е по-добре да се добавят постепенно да регулирате както ще ви е вкусно.
Ако сте харесали тази рецепта от нахут , непременно споделете тази статия с приятелите си!