Сезонът на тиквичките се радва на добра реколта, така че трябва да се сдобиете и с някоя нова рецепта. Този зеленчук съдържа витамини А и С, калий, магнезий, калций.
През лятото често приготвяме зеленчукови ястия от него, но когато вече ви станат скучни, започваме да опитваме нещо ново. Миналото лято открих невероятна рецепта за тиквички с пиле и кашкавал. Всички бяха доволни. Предлагаме ви да обърнете внимание на това просто и задоволително ястие.
Съставките
тиквички 3 бр.
пилешко филе 250 грама
лук 1 бр.
яйце 1 бр.
кашкавал 50 грама
заквасена сметана 3 супени лъжици
слънчогледово олио 1 супена лъжица
горчица 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Подготовка
Изрежете пилешките филета на малки кубчета, добавете заквасена сметана, горчицата, солта, черния пипер. Разбъркайте и оставете за няколко минути да се маринова.
Разтрийте тиквички на голяма ренде, изцедете сока. Нарежете лука фино и пържете в олио.
В купа комбинирайте тиквички, пилешките филета, лука, настъргано сирене и яйцето. Сол, пипер и микс от подправки добавяте по ваш вкус.
Поставете растително масло в съда, в който ще печете ястието. Изпратете във фурната на 190 градуса за 40-50 минути (горната част на запеканката трябва да се зачерви).
Запеканката може да се сервира както гореща, така и студена. Нискокалорично ястие, но в същото време много питателно. За да допълните палитрата, подгответе зеленчукова салата . Не изхвърляйте тиквичките, ако имате много от тях, защото можете да приготвите доста различни и вкусни ястия. Използвайте зеленчуци в менюто си, спечелете витамини, минерали, които са необходими за нормалното функциониране на тялото. Не забравяйте да споделите рецептата с приятелите си!