Пастата е любимо ястие на мнозина. Може да се приготвя под различни форми, но най-харесвани безспорно са талиателите, които много приличат на юфката. Тези, които често ядат паста, знаят, че тя може да се комбинира с различни сосове, като: доматен сос, сирене, песто, кайма и др.
Ако искате да отслабнете, но ви е трудно да премахнете тези въглехидрати от диетата си, ние имаме идеалното предложение за вас. Пастата от червена леща не се различава много от обикновената паста. Прави се лесно и много бързо. Когато си я приготвих за първи път, нямах големи очаквания, а сега мога да кажа, че е любима вкъщи.
Талятелите от червена леща са без глутен, с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини. Те са отличен източник на протеини и антиоксиданти. Много са вкусни и могат да се комбинират с различни сосове, като доматеният сос и каймата са перфектна комбинация. Ето какво ви трябва:
Талятели от червена леща
Продукти:
- 300 гр. брашно от червена леща (1 1/2 чаша)
- 190 мл вода (водата не я броим за съставка) – 3/4 чаша
Можете да използвате всякакъв вид брашно от леща. Правя домашно брашно от червена леща, като я смилам.
Приготвяне:
Лещата се смила няколко пъти в блендер. Ако не ви попадне цялото количество наведнъж в блендера, направете го няколко пъти. Лещата трябва да се смели много фино, без големи парчета, така че да стане на прах, като обикновено брашно.
След като се смели добре, добавете хладка вода и започнете да разбърквате леко. Ще забележите, че сместа ще започне да се сгъстява. В зависимост от количеството леща може да се наложи да добавите още 30-40 мл вода. Смесва се на паста с консистенция на мокър пясък.
Прехвърлете сместа върху равна повърхност и с навлажнени ръце омесете още малко. Тестото се меси, като се обръща към вътрешните страни, за да се стегне. Тестото не се оставя да почива, а веднага се разделя на две равни части.
Първо започнете да работите с първата част, а втората покрийте с найлонов плик, за да не изсъхне. Поставете тестото върху набрашнена повърхност (с останалото брашно от леща), след което го притиснете с пръсти, за да се разтегне. След това с точилка се разтегля още малко (не тънко, защото ще се разкъса).
От така приготвеното тесто се нарязват тънки лентички с големината на талятели. Така приготвената паста можете да сварите веднага във вряща подсолена вода. Варят се за много кратко време, докато изплуват на повърхността.
След това ги прецедете от водата и ги поднесете със сос по избор. Да ви е сладко!