Е, предполагам какво за всеки нормален човек, хлябът е една от най- важните храни в дома? Без него почти никое семейство не сяда на масата. С него правим закуска, обяд и вечеря по някакъв начин забавен.
Но за съжаление на всеки се е случвало да се прибере и да намери стар хляб, който е толкова твърд вече, че може зъб да си счупите даже. Затова ще ви научим какво да си направите с него, за да не го изхвърляте, защото е грехота, при положение, че има хора, които няма какво да ядат буквално
Рецепти със стар хляб
Английска пудинг хляб за закуска
Ако в хладилника имате шепа плодове и остарял хляб, гарантираме ви кралска закуска!
Състав :
6-8 филийки хляб (отрежете корички)
300-400 g замразени плодове
3-4 супени лъжици пудра захар
200мл вода
Готвене :
Поставете плодовете в тенджера, поръсете със захарта, изсипете водата, поставете върху огъня и загрейте. Разтворете сиропа в чаша.
Покрийте купата с прилепнало фолио. Поставете на дъното и стените на купата с парчета хляб, потопени в сироп, така че да няма останали празнини. Поставете плодовете. Отгоре покрийте останалите парчета хляб и подходяща чиния с диаметър, който да пасва. Поставете пудинга в хладилника за една нощ.
На следващата сутрин леко завъртете формата така, че пудингът да е върху чинията, премахнете фолиото. Сервирайте със сметана или сладолед.
Печени кубчета хляб със сирене и зеленчуци
Направете това на следващата среща с приятелите ви вместо обичайните сандвичи! Уверяваме, че всички ще бъдат изключително доволни.
Състав :
1 хляб
100 г кашкавал
100 г масло
0,5 pu. зелен лук
0,5 pu. копър
150 г масло
2 скилидки чесън
1 щипка черен пипер
сол на вкус
Готвене :
Нарежете горната част на хляба в 2 х 2 см кубчета, без да режете до дъното. Разтопете маслото, нарежете кашкавала на тънки филийки. Нарежете всички зеленчуци.
Към маслото добавете сол, черен пипер, чесън пресован и нарязани зеленчуци.
Поставете парче лист за печене, поставете хляба в центъра. Напълнете джобовете с маслото. Наредете вътре и филийките кашкавал, ако искате може да добавите и някакъв колбас или сирене по ваш избор.
Завийте с фолио и поставете хляба във фурната за 15 минути при 170 градуса, 5 минути преди да го извадите от фурната махнете фолиото, за да може да се запече кашкалчето лекичко отгоре
Испанска салата "Мигас"
Мигас се превежда като "трохи" в салата? Въпреки това, когато за първи път погледнете това ястие, всичко веднага става ясно.
Състав :
250 грама пшеничен хляб без кора
150 грама пушено месо (колбаси, бекон)
40 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 супени лъжици лимонов сок
1 чушка
сол на вкус
червен пипер на вкус
черен пипер на вкус
магданоз на вкус
Готвене :
Хлябът, нарежете на малки кубчета.
Колбасът, който сте избрали нарежете на малки резени и запържете в ароматното масло. След това, в същия съд се запържва хлябът с кубчета до златисто кафяво. Върнете пушеното месо в тигана, подправете ястието, добавете лимонов сок, тънко нарязани чушки и нарязан магданоз.
Разбъркайте, задръжте на огъня за 1 минута, сервирайте.
Испански десерт Pan de calatrava
деликатен, елегантен и пъстър десерт. Никой не би предположил, че е направен от застоял хляб
Състав :
500 г остарял хляб
1 л мляко
7 яйца
350 г захар
1 щипка канела
120 ml вода
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици лимонена кора
Готвене :
Нарежете филийките с дебелина 1,5 см като премахнете кората. Изсипете млякото в тиган, добавете канела, лимонова кора, доведе до кипване. Извадете от топлината,нека изстине малко, след това изцедете.
Направете карамел. В тиган миксирайте 6 супени лъжици вода и 6 супени лъжици захар, доведе до кипване. Добавете 1 супена лъжица мляко
В дълбока купа разбийте яйцата с останалата захар, докато не станат пенливи. Изсипете топлото мляко на порции и продължавайте да бъркате.
Изсипете карамела в долната част на топлоустойчивата форма, след това поставете покритие с филийките хляб. Изсипете сместа от яйчено мляко. Поставете формата в тавата за печене и на една трета от височината й напълнете вода. Готвенето на десерта във фурната на водна баня на 180 градуса за 30 минути.
Хляб лазаня
Ако страстта ви е лазаня и нямате специални кори, защо да не пробвате с хляб? В същото време ще си спестите доста време
Състав :
500 г кайма телешка
1 лук
2 скилидки чесън
1 хляб
4 големи домати
2 супени лъжици италиански билки
черен пипер на вкус
1 супена лъжица зехтин
3 супени лъжици масло
3 супени лъжици брашно
300 ml мляко
200 г кашкавал
Готвене
В дълбок тиган на средна температура запържете нарязания на кубчета лук, нарязания на чесън скилидки и мляното месо. Подправете с пипер, разбъркайте. Нарежете хляба на филийки, изпържете го до златисто- кафяво. Поставете в долната част на формата, в горната половина поставете мляното месо, после доматите, нарязани на филийки. Поръсете щедро с ароматни билки, черен пипер, поръсете със зехтин, поръсвайте с настъргано сирене. Повторете слоевете.
В тиган на средна температура, разтопете маслото, добавете брашното, на порции с постоянно разбъркване, изсипете млякото. Накарайте да се сгъсти. Изсипете соса в съставките. Печете на 180 градуса за 30-35 минути.
Запазете любимите си рецепти, споделете ги с приятели!